Nuoret aikuiset ovat tyytyväisiä terveyteensä – tutkimuksen mukaan puolella on kuitenkin elintavoissa petrattavaa

Nuoret aikuiset eli 18–29-vuotiaat kokevat terveytensä, elämänlaatunsa ja työkykynsä hyväksi. Silti vain hieman yli puolella heistä elintavat ovat terveyden kannalta suotuisia, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimus.

Anni Nyyssönen ja Niko Liukkonen-Korsikko kokevat kuuluvansa nuorten joukkoon, joka liikkuu riittävästi ja syö terveellisesti. Nyyssönen kertoo liikkuvansa joskus jopa liikaa.

– Urheilu on ollut pienestä pitäen tärkeä osa elämääni. Huomaan heti mielialassa, jos en liiku tiettyä määrää viikossa.

Toisaalta Liukkonen-Korsikko kertoo, että esimerkiksi kasviksia muutoin hyväksi havaittuun ruokavalioon olisi hyvä lisätä.

–Nykyinen ruokavalioni on aika sekalainen.

Kasaantuvat huonot elintavat voivat heikentää huomattavasti myöhemmän aikuisiän terveyttä, sanoo THL:n tutkija Tuija Jääskeläinen.

Tutkimus kartoitti esimerkiksi nuorten aikuisten liikunnan määrää, kasvisten syöntiä, unen riittävyyttä, humalajuomista ja tupakoimista. Vajaalla viidesosalla nuorista miehistä ja reilulla kymmenesosalla naisista elintavat olivat huomattavan epäsuotuisat. Naisista 57 prosenttia ja miehistä 53 prosenttia pääsi luokkaan, jossa tarkastelluista elintavoista kaikki tai lähes kaikki olivat terveydelle suotuisia.

– Myös hyvät elintavat ovat yhteydessä toisiinsa. He, jotka liikkuvat paljon, syövät todennäköisesti enemmän kasviksia, eivät tupakoi ja juovat vähemmän alkoholia.

Tutkimuksen mukaan 47 prosentilla miehistä ja 35 prosentilla naisista painoindeksi ylitti normaalipainon ylärajaksi määritellyn luvun 25, eli he olisivat ylipainoisia tai lihavia. Aiempaan tutkimukseen verrattuna nuorten aikuisten ylipainoisuus näyttäisi lisääntyneen 2000-luvun aikana.

Tutkija korostaa, että pelkkä painoindeksi on riittämätön tapa mitata ylipainoa, sillä esimerkiksi lihaksikkaat miehet saattavat ylittävät arvon. Tästä huolimatta lukuja ei pidä täysin sivuttaa, Jääskeläinen sanoo.

– Viidennes vastaajista ylittää painoindeksin 30 ja samoin viidennes oli vyötärölihavia.

Lihavuus on yhteydessä myös muihin kroonisten sairauksien riskitekijöihin. Nuorista miehistä 30 prosentilla ja naisista 22 prosentilla todettiin kohonnut veren LDL-kolesterolipitoisuus. Nuorista miehistä 14 prosentilla ja naisista kuudella prosentilla verenpaine oli koholla.

Elintapoja pitäisi Jääskeläisen mukaan parantaa kokonaisuutena, jossa liikunnan ja unen määrästä sekä säännöllisestä ateriarytmistä tulisi pitää huolta. Tutkija toivoo, että nuorille olisi tarjolla ennaltaehkäisevää terveydenhuoltoa.

– Nuori aikuisikä on kriittistä aikaa lihomiselle, kun nuoret muuttavat kotoa ja muodostavat omat elintavat, hän sanoo.

Tutkimus selvitti myös nuorten päihteidenkäyttöä. Nuorista naisista 17 prosenttia ilmoitti juovansa humalahakuisesti kuukausittain, kun miehistä 14 prosenttia ilmoitti tekevänsä niin viikoittain. Sekä nuorista miehistä että naisista joka kymmenes tupakoi päivittäin. Tapa on vähentynyt aiempiin ikäluokkiin verrattuna.

– Jos mukaan otetaan muut nikotiinituotteet, osuus on samalla tasolla kuin vanhemmilla ikäryhmillä, Jääskeläinen sanoo.

Seuraavaksi tutkijat aikovat perehtyä siihen, miten elintavat ovat 2000-luvun aikana muuttuneet ja miten ne kasautuvat.

Tutkimuksen tiedot perustuvat vuonna 2017 toteutettuun FinTerveys-väestötutkimukseen. Nuorten aikuisten otokseen kuului 1 162 ihmistä, joista 625 eli 54 prosenttia osallistui tutkimukseen.

– Se on tässä ikäryhmässä hyvä tulos verrattuna moniin nuoria aikuisia käsittäviin väestötutkimuksiin. Katoa on myös pyritty korjaamaan tilastollisin menetelmin, Jääskeläinen sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Savo

Karvion kanavan vuoto on saatu paikattua – vesiliikenne voi palata tutulle reitille tänään

Yön tunteina paahdettiin taas kovaa – poliisi pysäytti kaksi kaaharia Kuopiossa

Riistavetisiä jumissa Pelonniemellä jo viidettä päivää – Päivö-myrskyn katkaisemaa tietä ei ole saatu vieläkään auki

Näkökulma: Siilinjärven keskusta huutaa puistoa ja olihan se jo tulossakin mutta kuinkas sitten kävikään?

Sotamies Duus nähdään tulevassa elokuvassa Tuusniemen maisemissa – Seikkailu ympäri kyliä 150-vuotiaan kunnan kunniaksi

Historiakuvia Siilinjärven keskustan kehittymisestä

Sari Essayah (kd.) on pettynyt maan hallituksen EU-linjaan: "Olen jättänyt vastalauseen kaikkiin yleiseurooppalaisiin velkahankkeisiin"

Harri Kauhasen seitsemän ravintolaa myynnissä – "Ei pakon edessä, yhtiöt voivat hyvin"

Koronakesän terassi-ilmiö löytyy myös Kuopiosta – "Minusta täällä on suomalaiset turvavälit"

Kuopiolainen Jaakko Arvonen,12, rakentaa vieheensä itse ja oppi, millainen uistin maistuu kuhalle

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.