"Nuoret laulaa ja vanhukset taputtaa" – Katso oman kuntasi keski-iän kehitys

Väestön ikääntyminen näkyy Savonkin kunnissa paitsi palvelurakenteissa ja -tarpeissa, se näkyy myös arjessa:

– Kun torilla on tapahtumia, koko tori on täynnä vanhuksia. Nuoret laulaa ja vanhukset taputtaa, tiivistää Helena Agonen, 17, omia ikärakennehavaintojaan kotikaupungissa Kiuruvedellä.

Lausuntoa seuraa naurunpyrskähdys, mutta puoliksi Agonen on tosissaan. Kaverit Laura Kärkkäinen, 18, ja Marjo Partanen, 17, nyökkäilevät vieressä.

Kolmikko ei ihmettele, että Kiuruvedelläkin väestön keski-ikä on noussut 4,4 vuodella vuosituhannen alusta. Vauhti on tasainen, sillä vuodesta 1980 lähtien ero on nykypäivään 9,8 vuotta.

– Meidänkin ikäisistä moni sanoo, että eivät varmasti jää Kiuruvedelle. Että tää on kuollut kylä, Marjo Partanen sanoo.

 

Kuva: Timo Filpus
 

 

Kiuruveden todellinen tilanne väestön iän suhteen on Savon kuntien keskivertoa. Väki on nyt keskimäärin 46,7-vuotiasta. Nuorinta väki on Siilinjärvellä, jossa keski-ikä on 40,2 vuotta. Siilinjärvenkin osalta ikääntymisvauhti on ollut kova, sillä vuonna 1980 väestö oli 9,3 vuotta nuorempi.

Pienimmillä muutoksilla on selvitty Kuopiossa ja Lapinlahdella. Rautavaaralla puolestaan tiedossa oleva ongelma näkyy numeroissa. Kun vuonna 1980 keski-ikä oli 36,1 vuotta, nyt se on 52,7 vuotta.

Kun nuorison osuus vähenee, entistä tärkeämpää on aktiivisten nuorisotoimijoiden rooli. Kiuruveden kaverukset Agonen, Kärkkäinen ja Partanen osallistuvatkin parhaillaan 4H-yhdistysten hankkeeseen, jonka yksi tavoite on juurruttaa nuoria kotiseudulleen muun muassa yrittäjyyskoulutuksen kautta.

Lisää maanantain paperilehdessä.