Nuorten työttömyys Pohjois-Savossa alhaisempi kuin vuosiin – mieluisan työpaikan saanut kuopiolaisnuori antaa työhaastetteluun tehokkaita vinkkejä

Nuorten työttömyys on ollut tänä kesänä Pohjois-Savossa alhaisempi kuin vuosiin. Eräs töitä saanut on kuopiolainen Eetu Paananen, 18. Hän sai kesätöidensä jälkeen määräaikaisen jatkopestin Kuopion kaupungin vuokra-asuntoyhtiöstä Niiralan Kulmasta.

– Olen tehnyt sisäremonttia, olen maalannut ja päällystänyt lattioita muovimatolla, Vaikka olen nuori, minua ei ole jätetty työporukan ulkopuolelle, hän sanoo.

– Olen erittäin tyytyväinen. Sopimus on joulukuulle. Tammikuussa menen armeijaan. Pääsin Karjalan lennostoon Rissalaan, Paananen selvittää.

– Tämä on aika tuttua hommaa. Olen ollut isäni rakennusfirmassa parina kesänä ja viikonloppuisin, hän toteaa.

Paananen pääsi ylioppilaaksi Kallaveden lukiosta Kuopiosta.

– Suurin osa kavereista on nyt armeijassa. Loput ovat jatkaneet koulua tai menneet töihin, hän sanoo.

Hän vinkkaa työnhakijoille.

– Kannattaa mainita kaikki työkokemukset. Sillä pääsee pitkälle, kun on reippaan oloinen, hän huomauttaa.

– Opiskelupaikka on odottamassa. Armeijan jälkeen on tarkoitus lähteä Tampereen yliopistoon opiskelemaan energiatekniikkaa. Siltä alalta löytää varmaan hommia, hän arvioi.

Niiralan Kulman toimitusjohtaja Kari Keränen kertoo, että yritys palkkasi useita nuoria hommiin.

– Kesätöihin palkattiin noin 60 nuorta, joista muutama palkattiin jatkopestiin, hän mainitsee.

Moni yritys kärsii Savossakin osaavan työvoiman puutteesta. Työttömät ja työpaikat eivät usein kohtaa.

Suomessa on melkein 35 000 alle 25-vuotiasta työtöntä työnhakijaa. Työn, koulutuksen ja harjoittelun ulkopuolella olevia alle kolmikymppisiä on noin 60 000.

Pohjois-Savossa oli ely-keskuksen mukaan viime heinäkuun lopussa noin 11 700 työtöntä työnhakijaa, mikä on liki 800 työtöntä vähemmän kuin vuotta aikaisemmin. Alle 25-vuotiaita työttömiä työnhakijoita oli noin 1 750, mikä on yli 10 prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten.

Pohjois-Savon ely-keskuksen Yrittäjyys ja osaaminen -yksikön päällikkö Jan Blomberg korostaa, että edellisen kerran työttömien absoluuttinen määrä oli alemmalla tasolla Kuopion läänin aikaan vuonna 1990.

– Työttömyyden lasku on ollut voimakasta viime vuosina. Kahtena viime vuonna uudet, avoimet työpaikat ovat lisääntyneet paljon. Vuosikasvu on ollut 30 prosenttia kaksi vuotta putkeen. Ei olekaan ihme. että työmarkkinoille on syntynyt kohtaanto-ongelma, hän sanoo.

Blombergin mukaan kuljetusala, rakentaminen, palvelut ja terveydenhuolto ovat tarjonneet töitä.

– Kuljetusalalla on ollut koulutushankkeita. On rakennettu paljon, joten sinne on työllistynyt nuoriakin. Palvelusektori on työllistänyt nuoria naisia kauppoihin, hotelli- ja ravintola-alalle ja matkailuun, hän sanoo.

Jos tarkastelee työttömyyden suhteellista kehittymistä vuosina 2015-2018 tai kuukausitiedoissa heinäkuuta vuosina 2015-2019, näkee kehityskulun.

– Etelä-Savossa työttömät ovat vähentyneet hieman koko maata nopeammin, Pohjois-Savossa on ollut hieman heikompaa. Seutukuntien erot Pohjois-Savossa ovat isommat, Blomberg toteaa.

Tarkasteluvälillä huomaa, kuinka työttömyys on vähentynyt merkittävästi viime vuosina.

– Pieksämäellä vähentyminen on ollut yli 43 prosenttia, kun verrataan heinäkuuta 2015 ja 2019. Nuorissa on samansuuntainen tulema, Blomberg kertoo.

Uudet työpaikat

Pieni ja keskisuuri työllistää

Suurin osuus uusista työpaikoista syntyy toimipaikoissa, joissa on 5–9 tai 10-49 työntekijää. Niitä on joka neljäs kaikista.

Suurin osuus uusista työpaikoista syntyi 2017 kiinteistöalalle (77 prosenttia) ja rakennusalalle (75 %). Suhteellisesti vähiten uusia syntyi koulutukseen (21 %) sekä terveys- ja sosiaalipalveluihin (22 %). Eniten rekrytointeja oli kaupassa, terveys- ja sosiaalipalveluissa, teollisuudessa ja rakentamisessa. Kaupan rekrytoinneista 39 %:ssa syynä oli uusi työpaikka, terveys- ja sosiaalipalveluissa 22 %:ssa, teollisuudessa 58 %:ssa ja rakennusalalla 75 %:ssa. Kiinteistöalalla uusien työpaikkojen osuus rekrytoinneista oli korkein.

Lähde: TEM-raportti

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Savo

Karvion kanavan vuoto on saatu paikattua – vesiliikenne voi palata tutulle reitille tänään

Yön tunteina paahdettiin taas kovaa – poliisi pysäytti kaksi kaaharia Kuopiossa

Riistavetisiä jumissa Pelonniemellä jo viidettä päivää – Päivö-myrskyn katkaisemaa tietä ei ole saatu vieläkään auki

Näkökulma: Siilinjärven keskusta huutaa puistoa ja olihan se jo tulossakin mutta kuinkas sitten kävikään?

Sotamies Duus nähdään tulevassa elokuvassa Tuusniemen maisemissa – Seikkailu ympäri kyliä 150-vuotiaan kunnan kunniaksi

Historiakuvia Siilinjärven keskustan kehittymisestä

Sari Essayah (kd.) on pettynyt maan hallituksen EU-linjaan: "Olen jättänyt vastalauseen kaikkiin yleiseurooppalaisiin velkahankkeisiin"

Harri Kauhasen seitsemän ravintolaa myynnissä – "Ei pakon edessä, yhtiöt voivat hyvin"

Koronakesän terassi-ilmiö löytyy myös Kuopiosta – "Minusta täällä on suomalaiset turvavälit"

Kuopiolainen Jaakko Arvonen,12, rakentaa vieheensä itse ja oppi, millainen uistin maistuu kuhalle

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.