Nyt on käsillä hyggeilijän toivemessut – Kuopio-halli täyttyy tuhansista kotimaisen käsityön ystävistä

Ihanaa, että tällaiset on Kuopiossa, kuului monen messuvieraan suusta lauantaina Kuopio-hallissa Kädentaito- ja Hyvinvointimessuilla.

– Täällä on niin paljon sellaista, mitä muualla ei ole. Ihanaa, että voi tulla katsomaan paikan päälle sellaista, mitä usein näkee vain netissä tai Helsingin messuilla, kiteyttää kuopiolainen lifestylebloggaaja Anu Piispanen.

Hän löysi messuilta muun muassa piensisustusta, syysasetelmia ulos ja lastenvaatekankaita, joista Pihla Piispanen, 3kk, saa ihanuuksia päälleen.

Helsinkiläisen kangasyritys Nuppu Printin osastolla työskentelee Siilinjärven Pöljältä kotoisin oleva Elina Nissinen.

– Nämä ovat ensimmäiset käsityömessuni. Onneksi minulla on kotikenttäetu, hän nauraa.

Siilinjärveläisen Sylikettu-yrityksen yrittäjä Henna Niiranen on huomannut kotimaisen designin arvostuksen nousun. ”Ihmisiä kiinnostaa, mistä heidän vaatteensa tulevat.” Kuva: Aake Roininen
 

Rypyt pois kengistä ja naamasta

Lieksalainen Esko Tuomainen sai perjantaina ilmoituksen, että lauantaina mennään Kuopioon. Toki siellä on vierailtu aiemminkin ystävien, eli vehmersalmelaisen Juuso Immosen luona, mutta nyt oli toinenkin syy: messut.

– Emännät ovat käsityöihmisiä, niin meidän oli pakko... Saatiin tulla tänne. Ja kivahan täällä on kierrellä, miehet kertovat.

Jotain on tarttunut mukaankin: kenkärasvaa.

– Tällä lähtee kuulemma rypyt kengistä ja sohvasta ja naamasta, nauraa Immonen.

– On mahtavaa, että kotimaisen käsityön arvostus on noussut. Aina ostetaan kotimaista, kun mahdollista, miehet lisäävät.

 

Kiina-krääsä kiinnostaa entistä vähemmän

On selvää, että Kädentaitomessuille ja Hyvinvointimessuille on maakunnassa tilausta. Osastoilla on esillä vain kotimaisia tuotteita: koruista kankaisiin, kodin sisustuksesta pihasomisteisiin, kosmetiikasta ravintoaineisiin ja puhdistustuotteista hyvinvointipalveluihin. Paikalla on yhteensä 262 näytteilleasettajaa, mikä on vajaa 20 enemmän kuin viime vuonna, jolloin messut pidettiin ensimmäistä kertaa Kuopiossa.

Kotimaisen käsityön arvostus nousee, ja lähellä, eettisesti tuotteiden kysyntä on kasvussa. Eli ei ihme, että tuhannet käsityön ja hyvinvoinnin ystävät kiertelivät paikoitellen tungokseen asti messuhallin käytäviä.

– Kiina-krääsän osto kiinnostaa entistä vähemmän, ja ilmastokriisi on edesauttanut sitä, että suomalaista työtä ja tuotetta halutaan tukea, arvioi siilinjärveläisen Sylikettu-yrityksen yrittäjä Henna Niiranen.

– Ihmiset nauttivat kotoilusta ja puuhastelusta. Messuilta saa hyvin suomalaisten yrittäjien itse tekemiä juttuja, joita ei paikallisista kivijalkakaupoista löydy. Kotimaisuus on kovassa huudossa, lisää Kuopiolaisen Riemu Puoti -yrityksen yrittäjä Jenni Vauhkonen.

Kuopiolainen Maria Laurikainen vahvistaa yrittäjien näkemykset.

– Nuoret ovat tulleet tietoisemmiksi eri vaihtoehdoista ja suuntaavat kestävään kulutukseen ja kotimaiseen tuotteeseen.

– Ja messuilla harrastelijoita varmasti kiinnostaa myös käsityötuotteiden tarjonta, lisää riistavetinen Heidi Ruotsalainen, joka tuli lastensa kanssa messuille etsimään vinkkejä omiin käsitöihinsä.

Lapset Hilda, 6, ja Helmi Ruotsalainen, 4, puolestaan saivat nauttia messuilla itsekin käsillä tekemisestä helmimassan parissa.

Muotisuunnittelija Jukka Rintala esitteli savonlinnalaiselle Sirpa Turuselle kauteen sopivaa takkia. Kuva: Aake Roininen

Jukka Rintala: "Meillä on tarve tehdä käsillä"

Hyggeily ja käsillä tekeminen kiinnostavat ja tuovat vastapainoa työelämän puurtamiseen.

– Kaikki ovat lapsesta lähtien nykyään koneella. Ihmisellä on kuitenkin tarve tehdä käsin, se on vastapainoa työelämään, miettii muotisuunnittelija, muodin konkari Jukka Rintala, joka katsoi ilolla messujen nuoren polven käsityöyrittäjiä.

– Yrittäjäksi lähteminen vaatii sitkeyttä ja hyviä ideoita, raikkautta ja omaperäisyyttä. Täältä sellaisia varmasti löytyy.

 

"Itse tekeminen on kivaa!"

Kuopiolainen Juha Väänänen tuli messuille tyttärensä Vera Väänäsen, 9, kanssa.

– Käsityöt ovat parasta, koska itse tekeminen on kivaa, Vera Väänänen ilmoittaa.

– Käsillä tekeminen ei katso sukupuolta. Tykkään itsekin tehdä käsillä esimerkiksi puutöitä, lisää Juha Väänänen.

 

Sekä Kädentaito- että Hyvinvointimessut jatkuvat Kuopio-hallissa vielä sunnuntaina 10–16. Messuille on ilmainen bussikuljetus Maljalahdenkadulta.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kestääkö huumorintaju? Tätä tuotetta vain yksi asiakas on halunnut testata täsmäalueelle