Oikein ajava kunnon mopoilija voi saada palkkion

Poliisi alkaa kokeilla Itä-Suomessa uutta tapaa muistaa mopoilijoita, jotka eivät lähde poliisia karkuun, ajavat muutenkin liikennesääntöjen mukaan ja joilla sekä mopo että kuljettaja ovat kunnossa.

Poliisi jakaa moporatsioissa nuhteettomiksi osoittautuneille mopoilijoille kymmenen euron suuruisia polttoainelahjakortteja, joilla saa ostettua tankkiin bensiiniä.

Bensakortin saaminen edellyttää kaikkia asioita kunnossa ajotapaa ja varusteita myöten.

Bensakortteja ei ole jaossa kaikilla poliiseilla, vaan tietyissä moporatsioissa koko poliisilaitoksen alulla toukokuusta alkaen kesän ajan.

Lahjakortit on hankkinut Itä-Suomen liikenneturvallisuusryhmä, johon kuuluvat Pohjois-Savon ely-keskus, Liikenneturva ja poliisi.

Poliisilla on aiemmin ollut vastaavia positiivisella palkinnolla muistuttavia kampanjoita esimerkiksi autoilijoille suojatiesääntöjen noudattamiseksi.

Ainakin Pohjois-Savossa poliisilla on ollut myös aiemmin tapana ylipäätään kiittää mopoilijoita, jotka pysähtyvät pysäytysmerkistä heti niin kuin pitääkin eivätkä yritä karkuun. Bensakortista on kuitenkin mopoilevalle nuorelle myös konkreettista hyötyä.

Ratsioita ympäri maakuntaa

Moporatsiat eivät kuitenkaan ole pelkkää kehumista, vaan niillä myös valvotaan etenkin mopojen kuntoa. Samalla poliisit myös puhalluttavat mopoilijoita sekä seuraavat heidän ajokäyttäytymistään.

Varustepuutteista, lainvastaisesta ajotavasta ja laittomassa kunnossa olevasta moposta seuraa edelleen sakot, ja poliisi voi olla myös suoraan yhteydessä nuoren kotiin.

Poliisia on Pohjois-Savossa pyydetty puuttumaan etenkin liian kovaäänisiksi viritettyihin mopoihin.

Moporatsioissa ei ole kyse pienestä asiasta, sillä sadat ihmiset vuosittain kokevat mopojen rälläyksen ongelmaksi jollain tietyllä alueella, etenkin asuinalueilla yöaikaan. Poliisi saa yhteydenottoja asiasta pitkin maakuntaa.

Kesällä asia korostuu, kun kesälomalla olevista koululaisista osa saattaa mopoilla aamuyölle asti ja toisaalta kodeissa saatetaan pitää esimerkiksi ikkunoita auki.

Itä-Suomen liikenneturvallisuustyöryhmä vetoaa mopoilijoiden vanhempiin, että he tietäisivät, missä nuoret ajavat, minkäkuntoisella mopolla ja millä tavoin. Ensimmäinen vanhemman tarkistettava asia on se, että mopon rekisterikilpi on takana suorassa näkyvissä. Jos kilpeä on taiteltu, se kertoo yleensä nuoren tehneen laittomuuksia ja sitä salatakseen kääntäneen kilven pois näkymistä poliisilta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Takaa-ajoja joka viikko - usein nuori mies humalassa

"Mopo" kulki yli 100 km/h - raju takaa-ajo päättyi teräskaiteeseen

Poliisi määräsi 11 mopoilijaa ajokieltoon

Ratsia: Joka kymmenes mopo oli viritetty