Oikeusistuinten siirroille jarrua hallitusohjelmalla

Valtaosa Itä-Suomen nykyisistä kansanedustajista pyrkisi estämään Itä-Suomen hovioikeuden siirtämisen Kuopiosta Kouvolaan.

Eduskunnan I varapuhemies Seppo Kääriäinen (kesk.) nostaisi kysymyksen jopa osaksi hallitusohjelmaa.

- Valtionhallinnon palvelut ovat niin suuri kokonaisuus, että ne pitää ottaa hallitusohjelmaan linjan omaisesti.

- Tiukka tavoite on, että hovioikeuden paikka on Kuopiossa, Kääriäinen sanoo.

Samaa mieltä on joensuulainen liikenneministeri Anu Vehviläinen (kesk.).

- Kantani on lyhyesti se, etten todellakaan kannata siirtoa. Kyllä hovioikeuden sijainnilla on merkitystä ja Kuopio on itäsuomalaisittain paremmalla paikalla, toteaa Vehviläinen.

Demarien sormi osoittaa valtion tuottavuusohjelmaa. Puolueesta sekä Kari Rajamäen että Tuula Väätäisen mielestä hallitusohjelmaan pitäisi kirjata tuottavuusohjelman nykysuunnan lakkautus. Tällöin putoaisi pohja myös oikeusistuinten uudistukselta.

Uudistusta ymmärtää vain valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok.). Hänkin korostaa, että kyseessä on vasta esitys, johon hän ei ole kiireiltään ehtinyt syvällisesti tutustumaan.

- Meidän pitää säästää rahaa valtionhallinnosta, jotta rahaa riittää itse palveluihin. Se pitää kuitenkin tehdä niin, etteivät palvelut kärsi, linjaa Katainen.

Oikeusministeriön asettama toimikunta ehdottaa Itä-Suomen ja Kouvolan hovioikeuksien yhdistämisestä, jolloin toimipaikka siirrettäisiin Kouvolaan.