Oluset rakentuu Iisalmessa: "Onneksi urheiluseurat vielä haluavat tehdä talkoita"

Jokainen seuratoiminnassa mukana ollut tietää, mitä tämä on. Porukka puurtaa, että saadaan rahaa yhteiseen hyvään.

Aimo Lätti ja Leena Stranius ovat juuri niitä, joiden varassa on monen urheiluseuran tämä päivä ja tulevaisuus. Talkoolaisia.

– Me halutaan, että Pielavedellä jatkuu lentopallotoiminta, Stranius sanoo.

Lätti, Stranius ja muu Pielaveden Sammon porukka kokoaa nyt Olusten juhlatelttaa Iisalmen Luuniemellä. Maanantain tavoite on saada teltta siihen kuntoon, että koristelu voi alkaa.

Sammon väki on käynyt Olusilla talkoissa vuosikaudet. Kesällä on muitakin tärkeitä tapahtumakeikkoja.

Iso rypistys oli Tahkolla juhannuksena, kun sampolaisia kysyttiin suuren esiintymislavan kokoamiseen ja purkamiseen. Kun tarjolla oli myös aitojen pystytystä ja järkkäreiden hommia, tuntimäärä nousi yhteensä kolmeensataan.

– Silloin puhutaan jo useammasta tuhannesta eurosta. Yleensä meillä on ollut kympin tuntiveloitus, Aimo Lätti kertoo.

Talkoilla kerätään rahaa nuorten lentopallomatkoihin ja muuhun toimintaan, aikuisille talkoista ei rahaa menee.

Aimo Lätti itse jäi eläkkeelle kolme vuotta sitten ja talkoohommat ovat hyvää virkinettä tärkeän asian puolesta.

– Yhteishengen kannalta talkoot ovat tärkeitä. Nuorempaa väkeä tietysti toivoisi enemmän mukaan.

Olusten alueen rakentamisessa on Sammon lisäksi mukana Iisalmen Naisvoimistelijat, Nuorisoseura Nuori Iisalmi, IPK ja PK-37.

– Viikonloppuna mukana oli kumpanakin päivänä 20 henkeä ja viikolla on 30, kertoo Olusten promoottori Kirsi Niva, joka toimii myös työnjohtajana alueella.

Olusten rakennuskustannukset ovat noin kolmasosa koko budjetista.

– Onneksi urheiluseurat vielä haluavat tehdä talkoita. Me ja varmasti moni muukin tapahtuma olisi pulassa, jos talkoot eivät enää kiinnostaisi.

Juhlateltan kokoaminen on ollut tällä kertaa edellisiä vuosia suurempi projekti, koska teltta on uusi ja melkein tuplasti isompi kuin edellisvuosien pyöreä teltta.

– Pyöreässä teltassa melutaso nousi aika helposti, mutta tässä se ei enää ole ongelma, kun kattokin on niin korkealla, Niva sanoo.

Entistä isompi teltta tuo myös turvaa, jos keli jatkuu sateisena.

Kun torstai koittaa, Luuniemen kenttä on valmis ottamaan juhlijat vastaan. Lasten ja nuorten päivän jälkeen tehdään vielä viilauksia perjantaita varten, koska alkoholiin liittyvää tilpehööriä ei tietenkään Limusilla ole.

Jo maanantaina juhlateltassa alkaa hahmottua Olusten tämän vuoden teema, Amerikka. Sininen, punainen ja valkoinen väri on komeasti esillä.

– Teemamaa tulee näkymään entistä paremmin ruoka- ja juomapuolessakin, Kirsi Niva sanoo.