Ongelmia syntyy, jos alueelle tulee urossusi

Pielavedellä keväästä lähtien kierrellyt nuori naarassusi pannoitettiin maaliskuussa, kun se vielä oli osa Vieremän Marttisenlaumaa. Sen jälkeen susi lähti laumasta ensin Suonenjoki–Kuopio-akselille ja sitten tuli Pielaveden maisemiin. Välillä se käy kauempanakin.

– Sudella oli alkukesästä parikin, mutta se hävisi jonnekin, kertoo Luonnonvarakeskuksen tutkimusmestari Seppo Ronkainen.

Pielavedellä susi liikkuu pääasiassa Lampaanjärven ja Pajuskylän välillä. Ronkainen arvelee, että paikalla on jokin ravintohoukutin.

Ronkaisen mukaan ei ole mitään viitteitä, että susi olisi osa laumaa. Yhtään ilmoitustakaan ei ole tullut suurpetohavaintojärjestelmä Tassuun eikä petoyhdyshenkilöiltä.

– Jos yksittäinen nuori susi kulkeutuisi toisen lauman alueelle, ne ajaisivat sen pois tai tappaisivat.

Mellaksi nimetty pantasusi syntyi toukokuussa 2015. Saman pentueen susista yksi kulki Sonkajärvelle, jossa sillä on jo uros mukana. Kaksi muuta jäi Marttisenlaumaan pentuvahdeiksi.

Seppo Ronkainen sanoo, että niin kauan kuin Mella on yksin, ei todennäköisesti tule ongelmia ellei koira mene ärhentelemään sille.

– Ongelmia syntyy jos alueelle tulee urossusi ja muodostuu liitto. Vaarallisin vaihe koirille on, kun pari alkaa perustaa reviirialuetta.

Pielavedellä vellovista huhuista Ronkainenkin on kuullut. Ronkaisen on myös epäilty siirtäneen susia muista laumoista Pielavedelle.

– Olisin syytettynä ja äkkiä kaltereiden takana jos niin tekisin. Siirtoistutukset on kielletty. Sudet kyllä liikkuvat nopeasti satoja kilometrejä ihan omilla jaloillaan.

Edellisen kerran vastaavia siirtoistutusepäilyjä tuli eteen, kun Juuasta kulki pantasusi Ruokolahdelle.

– Silloin minut oli nähty huoltoaseman pihassa Ruokolahdella häkki perässä. On minut nähty helikopterillakin siirtävän susia. Näin tämä homma pyörii.

Ylä-Savon susitilanne ylipäätään on Ronkaisen mukana pysynyt samankaltaisena viimeiset vuodet. Ennen jälkilaskentoja tarkkaa määrää ei voi kuitenkaan varmuudella sanoa.

– Sonkajärven puolella on yksi lauma, Vieremän puolella toinen ja Varpaisjärvellä kolmas. Laumoissa on 6–8 sutta.