Osa hakeutui johtamaan jo toista kuntaa ennen liitosta

Jokaisessa viime vuosien 21 kuntaliitoksessa suurimman kunnan kunnanjohtajasta tuli uuden kunnan kunnanjohtaja.

Pääosa pienempien kuntien johtajista siirrettiin johtajatason virkaan. Osa heistä on sittemmin valittu muualle kunnan- tai kaupunginjohtajaksi.

Vuosien 2013–2017 liitoksissa on päätetty kaikkiaan 47 kunnanjohtajan tehtävästä.

Suomen Kuntaliiton erityisasiantuntija Arto Koski kertoo, että suurempaan kuntaan yhdistyneiden kuntien kunnanjohtajista 17:lle sovittiin jokin muu johtava tehtävä.

Juankoski yhdistyy Kuopioon ensi vuoden alussa, jolloin kaupunginjohtaja Petri Kangasperkosta tulee muutosjohtaja. Hän valmistelee sote- ja maakuntauudistusta.

Vielä ei ole sovittu, säilyttääkö hän vajaan 7 000 euron johtajan palkkansa.

– Siitä on monenlaisia käsityksiä. Ratkaisu syntyy, kunhan tässä edetään ja selviää, mihin tehtävään itse kukin siirtyy, Kuopion henkilöstöjohtaja Markku Mattila toteaa.

Kuopion maalaiskunta yhdistyi Kuopioon vuonna 1969 ja Riistavesi 1973. 2000-luvulla liitostahti kiihtyi. Vehmersalmi yhdistyi Kuopioon 2005. Kunnanjohtaja Pertti Kettuselle etsittiin organisaatiosta virkaa, mutta hän hakeutui eläkkeelle.

Karttula-liitos oli 2011. Kunnanjohtaja Matti Raatikainen valittiin ennen sitä Leppävirran kunnanjohtajaksi. Nilsiä liittyi Kuopioon 2013, jolloin kaupunginjohtaja Janne Airaksisesta tuli Kuopion konserniohjausjohtaja.

Maaninka yhdistyi Kuopioon 2015. Kunnanjohtajan virkaa hoiti siihen saakka määräaikaisena talous- ja elinkeinojohtaja Timo Kiviluoma. Kunnanjohtaja Soile Lahti oli siirtynyt kolme vuotta aiemmin Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean hallintojohtajaksi. Viime vuonna hänet nimitettiin Vetrea Terveys Oy:n toimitusjohtajaksi.

Viimeisimpien yhdistymisten kunnanjohtajista Kuopion keskushallinnossa on vain Janne Airaksinen. Hän ei ole hakenut kunnanjohtajien virkoja.

– Aika näyttää. Totta kai jokainen tarttuu mielenkiintoisiin kuvioihin, jos niitä sattuu eteen tulemaan.

Hän kertoo pitäneensä Nilsiän kaupunginjohtajan työstä.

– Päättäjien kanssa olimme hyvin samaa mieltä, että kuntaliitos on Nilsiälle hyvä asia. Ajattelin sitä aidosti vain siitä näkökulmasta.

Airaksisen kohtalo oli auki loppuun saakka. Hän keskusteli tulevasta työstään kaupunginjohtaja Petteri Parosen kanssa.

– Kuopiossa minulla oli toiveissa osaamistani vastaava tehtävä, jossa ei tarvitse pyöritellä peukaloitaan. Nämä toiveet ovat toteutuneet.

Konserniohjausjohtajana hän esimerkiksi valmistelee asioita omistajaohjausjaostolle.

Ennen kuntaliitosta – tai sen jälkeen – muutamat entisistä kunnanjohtajista ovat hakeutuneet johtaviin asemiin muualle. Osa on valittu kunnan- tai kaupunginjohtajiksi.

Hyvänä esimerkkinä Arto Koski pitää uutta Oulua, jossa viisi kuntaa yhdistyi vuonna 2013.

– Viidestä kunnanjohtajasta on tällä hetkellä Oulussa vain kaksi.

Oulun Matti Pennanen on edelleen kaupunginjohtajana ja Kiimingin ex-kunnanjohtaja Jukka Weisell toimii talousjohtajana.

Haukiputaan kunnanjohtaja Jarmo Ronkainen valittiin vuoden 2013 alussa Iisalmen kaupunginjohtajaksi. Oulunsalon Timo Nousiaisesta tuli viime syksynäTornion kaupunginjohtaja. Yli-Iin vt. kunnanjohtaja Rauni Nokela jäi eläkkeelle jo ennen kuntien yhdistymistä.

Kuntajohtajat ry: Ei keksimällä keksittyjä töitä