Osittainen hoitovapaa kiinnostaa pikkukoululaisten vanhempia

1. ja 2. -luokkalaisten vanhemmille tarkoitetun osittaisen hoitorahan käyttö kiinnostaa vuosi vuodelta enemmän.

Vuonna 2014 tukea sai 8 035 henkilöä ja vuonna 2015 rahaan oli oikeutettu 8 218 huoltajaa. Viime vuonna määrä nousi jo 8 781 henkilöön.

– Tieto tuesta on lisääntynyt, ja nykypäivänä nuoret äidit jakavat paljon tietoa somessakin. Nyt arvostetaan myös entistä enemmän aikaa lasten kanssa, sanoo Kelan perhe-etuusryhmän etuuspäällikkö Johanna Aholainen.

Aholaisen kokemuksen mukaan myös työpaikoilla suhtaudutaan entistä myönteisemmin osittaiseen hoitovapaaseen.

– Yksi syy kiinnostukseen voi olla myös se, että yhä useampi työsuhde on osa-aikainen.

Osittaisen hoitorahan voi saada, kun tekee töitä enintään 30 tuntia viikossa lapsen hoidon vuoksi. Osittaisen hoitorahan käyttö tuli mahdolliseksi 1. ja 2. -luokkalaisten vanhemmille vuonna 2004. Sitä ennen hoitorahaa oli maksettu vain alle kolmevuotiaiden vanhemmille.

Osittainen hoitoraha on verottomana 96,89 euroa kuussa.

Teleoperaattorin myyntineuvottelijana Kuopiossa työskentelevä Riikka Lappalainen aloitti lyhennetyn työpäivän tekemisen, koska halusi enemmän aikaa lapsilleen.

Karttulan Syvänniemellä asuvan kuusilapsisen perheen toiseksi nuorimmainen, Topi, sairastui ykköstyypin diabetekseen vuosi sitten.

On ollut selvää, että äiti on tukena niin paljon kuin mahdollista. Isä tekee normaalia työpäivää, mutta kiitos vuorotyön hänellä on myös pidempiä vapaita.

Lappalaisen mielestä hoitorahan merkitys on lapsiperheessä tuntuva.

– Sillä saa kuitenkin aika monta maitopurkkia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.