Pääosa hakijoista tienaa vähän

Kuopion kaupungin vuokrataloyhtiö Niiralan Kulman asunnon hakijoista kahteen ylimpään tuloluokkaan kuuluu yhdeksän prosenttia. Nikun toimitusjohtaja Kari Keränen kertoo, että näiden hakijaruokakuntien tulot ovat yli 2 500 euroa kuukaudessa. Alle 1 500 euroa kuussa ansaitsevien kotitalouksien osuus hakijoista on 67 prosenttia.

– Kun me teemme asukasvalintaa, valintakriteerinä on asunnon tarve. Jos hakijat ovat asunnon tarpeessa samalla viivalla, valitaan pienituloisempi ja vähävaraisempi, hän toteaa.

Helsingin Sanomat kertoi viime vuoden lopulla tutkimukseen perustuen, että liki 5 000 hyvätuloista perhettä asuu Helsingin vuokralaisina. Kaupunki tukee perheiden asumista 40 miljoonalla eurolla vuodessa.

Niku uusii juuri toiminnanohjausjärjestelmäänsä, joten siitä ei nyt saada suoraan valittujen jakaumaa eri tuloluokkiin.

Lisäksi Kuopiota ja Helsinkiä on vaikea verrata, koska Helsingissä ylempien tuloluokkien rajat ovat korkeammat ja väkeä enemmän.

– Kuopiossa asia ei ole ongelma. Lisäksi on äärimmäisen tärkeää, että myös vuokra-asuntoihin saadaan monipuolinen jakauma asukkaiden osalta, myös tulojen suhteen. Sillä vähennetään eriytymistä, Keränen sanoo.

– Kuopiossa Niiralan Kulman keskineliövuokra on nyt 10,29 euroa kuukaudessa.

Tilastokeskuksen mukaan vuoden 2015 kolmanneksella vapaarahoitteisten vuokra-asuntojen keskineliövuokra oli Kuopiossa 12,90 euroa kuukaudessa.

– Eroa oli 2,61 euroa neliötä kohti kuukaudessa. Ero oli 25 prosenttia, Keränen toteaa.

Nikulla on 5 980 asuntoa eri puolilla Kuopiota. Keskimääräinen koko on 53,5 neliömetriä.

Kuopiossa toimii muitakin valtion tukemassa markkinassa, kuten Lakea Oy. Pari vuotta sitten Nikun osuus näistä asunnoista oli 54 prosenttia. Valtion lainoittamia vuokra-asuntoja on Kuopiossa 13 000. Lisäksi yhtiöillä on tarjolla vapaarahoitteisia vuokra-asuntoja.

Lakea Oy:n toimitusjohtaja Timo Mantila kertoo, että asuinkunnassa ei ole hyvätuloisia. Yleensä asukkaat saavat Kelan asumistukea.

Valtion tuella rakennettuja ARA-vuokra-asuntoja voi myydä tiettyjen aikarajojen jälkeen. Nikulla on neljä vapaalla rahalla rakennettua kohdetta, jossa on yli 134 asuntoa. Kuusi kohdetta on vapaa kaikista rajoituksista. Niissä on 220 asuntoa. Niku on selvittänyt niiden myyntiä.

– Monet näistä ovat puutaloja, jotka ovat elinkaarensa päässä. Niillä ei ole juurikaan arvoa, tulee päinvastoin purkukuluja, Keränen sanoo.

– Jos on hyvällä paikalla elinkaarensa päässä oleva kiinteistö, parasta on laatia alueelle uusi kaava ja rakentaa tilalle uudet talot. Näin olemme tehneet jo Untamonkadulla, Linnanpellon alueella ja Päivärannassa, Keränen kertoo.

Kuopion kaupungin vuokrataloyhtiö Niiralan Kulma oli perustamassa yhdistystä Kohtuuhintaisen vuokra-asumisen edistäjät.

Yhdistys Kohtuuhintaisen vuokra-asumisen edistäjät moitti tutkimuskeskus VATTin tutkimusta Helsingin hyvätuloisista vuokralaisista vain markkinatalouden näkökulmasta laadituksi. Yhdistys Kovan toiminnanjohtaja Jouni Parkkonen korostaa, että kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja tarvitaan koko maassa.