Päätoimittaja Seppo Rönkkö – tältä näyttää median tulevaisuus viiden vuoden päästä

– Työroolissa olen 30 vuoden aikana nähnyt maakuntaa monelta kantilta. Maakuntalehden tehtävä on maakunnan puolustaminen, se kuuluu lehden linjaan ja siitä vastaa päätoimittaja. Se ei aina tarkoita myönteisiä juttuja, eikä työ ole kritiikitöntä, vaan maakunnan epäkohdat tuodaan esiin ja omaa aluetta halutaan kehittää, huomauttaa Savon Sanomien päätoimittaja Seppo Rönkkö.

– Asemaan sisältyy vastuu ja se täytyy kantaa. On tuuri, että minulle on sattunut ympärilleni hyviä ihmisiä, niin esimiehiä kuin alaisia, innostavia tekijöitä. Kun tätä työtä tehdään nimenomaan yhdessä.

Rönkkö valittiin päätoimittajaksi vuonna 2016.

– Haasteet ovat erilaisia kuin edeltäjilläni. Nyt haasteita tuo esimerkiksi sosiaalinen media. Median murros on tosiasia.

Miltä mediakenttä näyttää viiden vuoden päästä?

– Murros on iso ja nopea. Printti säilyttää asemansa pitkään, mutta digin suuntaan ollaan menossa. Videoiden merkitys kasvaa, ja liikkuva kuva lisääntyy. Lisäksi julkaisukanavia uudistetaan. Savon Sanomat esimerkiksi lanseeraa huhtikuussa uuden podcastin. Kokeilemme rohkeasti, millaisia asioita kuluttajat odottavat.

Haasteensa tuo sekin, että lukijat etsivät itselleen mieleisiä sisältöjä itselleen sopivilta alustoilta. Verkkosisältöjen analytiikka antaa mediantekijöille myös tietoa siitä, mitä lukijat haluavat lukea.

– Savon Sanomien lukijoita kiinnostavat paikalliset uutiset ja henkilöhaastattelut, sitten kotimaan uutiset ja ulkomaan uutiset. Uskon, että maakunnallisuus ja luotettavuus ovat ne arvot, jotka ovat kilpailuvalttejamme jatkossa.

Rönkön mukaan printillä on Suomessa vahva asema, ja sitä kehitetään määrätietoisesti kuten digiäkin.

– Digi ja printti (paperilehti) kulkevat rinnakkain, mutta sisällöt ovat niitä, mitä asiakkaat tarvitsevat. Digin mukana tulee valtavasti valeuutisia, ja laatu on se, millä ammattimediat pystyvät tähän vastaamaan. Nopeus ei saa koskaan syödä luotettavuutta. Ja virheet pitää korjata. Tekemisemme läpinäkyvyys korostuu jatkossa.

Vaikka Savon Sanomat on ollut sitoutumaton vuodesta 1991 lähtien, lehden sisältöjen väriä katsotaan kriittisesti etenkin vaalien alla.

– Arvioita tulee, että olemme milloin minkäkin puolueen asialla. Teemme riippumatonta journalismia ja olemme sitoutuneet ainoastaan ajamaan maakunnan etuja. Se on ainoa asia.

Suomessa on perinteisesti vahva medialukutaito, mutta siihen ei pidä tuudittautua.

– Medialukutaitoa pitää pystyä juttuviidakossa parantamaan entisestään. Ja se lähtee ihan koulun penkiltä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Pikkuveli luonnehtii Savon Sanomien päätoimittajaa Seppo Rönkköä: "Hummaajasta tuli ihan jonniimoinen lehtimies"

Jos päätoimittaja Seppo Rönkkö saisi olla kuka vain, hän haluaisi silti olla savolainen

Uusimmat

Savo

Lapset liikkeelle keinotodellisuutta hyödyntäen – "Kun lapset tulevat tänne, he laittavat lasit päähän ja alkavat pelata"

Nuorta miestä epäillään murhasta – ilmoitti itse tappaneensa toisen nuoren

Jättipalsami sai kyytiä kuopiolaisesta puistosta – muuten se leviää räjähdysmäisesti

Vanhat kuvat -sarja: Humppa kokosi kylän yhteen

Paratiisin nousu, uho ja tuho: Ritoniemi pitää sisällään värikkään historian – "Lomakylien aika on mennyt ohi sellaisena, mitä ne olivat aikanaan"

Kansainvälinen uutissivusto hehkuttaa "taianomaista" Oulu–Kuopio -junamatkaa – pitää eräänä Euroopan kauneimmista

Liikkuvan ammoniakkijunan veturi paloi Nilsiässä – ei henkilövahinkoja

Jättihanke toteutuu: Pieksämäelle iso tuulipuisto, budjetti toistasataa miljoonaa

Vararengasravintoloiden toimitusjohtaja Mika Hämäläinen: "Ainakaan meidän järkeemme ei käy, miten korona tarttuu vähemmän, jos jokaisella on istumapaikka"

Perävaunu suistui tieltä Leppävirralla – liikenne Joensuuntiellä sakkasi hetken

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.