Päivö-myrsky riehuu Savossa, jo yli 30 000 taloutta ilman sähköä maakunnissa

Myös Kuopiossa alkoi tulla Päivö-myrskyn aiheuttamia tehtäviä tiistai-iltana. Pelastuslaitokselta kerrotttin kello 21:n jälkeen, että ensimmäisiä tuulivahinkoja on Kuopiossa ollut muun muassa Suurmäentiellä ja torilla.

Päivystävä palomestari Antti Korhonen sanoi, että enemmän tehtäviä on kuitenkin ollut Leppävirralla ja Varkaudessa.

Ukkostutkien mukaan kovimman sateen ennustettiin tulevan Kuopioon kello 23:n aikaan.

Sähköviat rassaavat Savon maakunnissa. Etelä-Savossa Pieksämäellä oli pahin tilanne. Siellä oli pahimmillaan sähkökatkoja yli 5 000, kun puita kaatui sähkölinjojen päälle. Myös Heinävedellä oli sähkövikoja.

Etelä-Savon pelastuslaitoksen alueella oli ollut myrskyn aiheuttamia tehtäviä kello 22:een mennessä 121 kappaletta. Tehtävät olivat pääosin puiden raivaustehtäviä.

Myös Pohjois-Savossa on sähkökatkoja laajalti jo tuhansia. Pahin tilanne oli illalla Pielaveden seudulla, jossa sähköttömiä oli yli 1 500. Koko Savossa oli yhteensä sähköttömiä asiakkaita sähköyhtiöiden häiriökarttojen mukaan yli 30 000. Tämä oli tilanne Savon Voiman ja Pohjois-Karjalan Sähkön alueilla Savossa kello 22.30:n jälkeen tiistai-iltana.

Vesannolla ja Maaningalla on satanut eniten Pohjois-Savossa. Vesannolla vettä on tullut 35,2 milliä ja Maaningalla jopa 36,5 milliä.

– Varmasti 50 milliä menee rikki Pohjois-Savossa, sillä vielä on tulossa ainakin 20–40 milliä vettä. Paikoitellen voi mennä jopa 80 milliä rikki, sanoo meteorologi Tuomo Bergman Ilmatieteen laitokselta.

Eniten vettä on tähän mennessä tullut Joutsassa, 82,5 milliä.

 

Kaikista pahimmat skenaariot eivät Bergmanin mukaan ole käyneet toteen, mutta varsin voimissaan myrsky tällä hetkellä painelee Etelä-Savossa. Tuulenpuuskat ovat nopeudeltaan reilua 20 metriä sekunnissa, mutta todennäköisesti yli 25 metriä sekunnissa ei mene rikki.

– Silti tuulivahinkoja tulee syntymään. Varsin merkittävä tämä myrsky on etenkin kesäiseksi matalapaineeksi, Bergman sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Myrsky katkoi sähköjä ja keikutti veneitä: iltayhdeksältä Keski-Savossa oli yli 12 000 sähkötöntä taloutta

Päivö-myrsky on pyyhältänyt pitkin Suomea kaataen puita ja katkoen sähköjä – huomenna sateet siirtyvät Pohjois-Suomeen

Nyt myrskystä varoittaa Savon Voimakin – koko jakelualueen varauduttava sähkökatkoihin illalla

Jättimyrsky iskee tänään Pohjois-Savoon – vakavat varoitukset myrskytuulista ja rankkasateista

Tiistaina sataa ja tuulee niin rajusti, että vahingotkin ovat mahdollisia – vettä voi tulla kerralla koko kuun sademäärän verran

Oletko ihmetellyt sanontaa "Sataa kuin Esterin p*rseestä"? Tästä se juontaa juurensa