Pärinää huvin vuoksi

Poliisille tulee säännöllisesti valituksia meluisista mopoilijoista. Virkavallan keinot saada nuoret kuriin ovat kuitenkin vähissä.

Laista löytyy pykälä, jonka mukaan tarpeeton ja häiritsevä ajo taajamassa on kielletty. Käytännössä tarpeettoman ajamisen raja on vaikea vetää, ja sakkojen antaminen edellyttää poliisilta tilanteen jatkuvaa seuraamista.

- Poliisin valvonnalla ongelma ei ole ratkaistavissa, komisario Ilpo Kortelainen sanoo.

- Poliisi pystyy vain pitämään pelotetta yllä.

Kortelaisen mukaan nuoret mopoilijat tuntevat liikennesäännöt, mutta asenteessa saattaa olla ongelmia. Hän peräänkuuluttaa etenkin vanhempien vastuuta ja kotikasvatusta.

- Tuntuu käsittämättömältä, että lasketaan nuoret yötä myöten kylille. Vanhemmuuden käsitteestä on hämärtynyt, mitä on lapsen suojeleminen.

Jalkakäytävällä ajetaan päivittäin

Viime vuoden puolella mopokortin hankkineet Lauri Hartikainen ja Toni Rantala ovat nähneet päivittäin mopoilijoita, jotka ajavat jalkakäytävällä.

- Usein kyse on varmaankin oikaisemisesta tai vain jännityksen hakemisesta, pojat miettivät syitä väärälle reitin valinnalle.

Mopoilijat ovat myös nähneet virkavallan puuttuneen asiaan.

- Jalkakäytävällä ajaneelle on annettu varoitus tai sakko. Usein poliisit pysähtyvät jututtamaan mopoporukoita ja toivottavat sitten hyvät illat.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.