PAM on ottanut S-ryhmän erityistarkkailuun

Palvelualojen ammattiliitto (PAM) tehostaa edelleen kauppojen vapaiden aukiolojen vaikutusta työntekijöiden arkeen. Liitto keskittyy valvomaan, että lisätunteja tarjotaan ensisijaisesti jo työsuhteessa oleville työntekijöille.

– Meillä on kohderyhmänä erityisesti S-ryhmä ja toki muutkin. Koulutamme luottamusmiehiä valvontaan, sanoi PAMin järjestöjohtaja Niina Koivuniemi Savon Sanomille lauantaina osallistuessaan SAK:n valtuustoryhmän kokoukseen Kuopiossa.

– Viime aukioloaikojen laajennus 2009 ei tuonut omille osa-aikaisille lisätunteja, vaikka puhe oli. Koulutamme kentälle porukkaa, jotta ne vaativat lisätunteja nimenomaan itselle, Koivuniemi kertoi.

Laki muuttui jo kesäkuun alussa 2001, jonka mukaan tunnit pitää antaa omille työntekijöille, Koivuniemi sanoo.

– Lisätunteja ei tarvitse erikseen kysyä, sillä velvoite on työnantajalla. Laki koskee niin pieniä kuin suuria työnantajia, mutta lakia rikotaan ihan surutta. Siitä tulee iso rahanreikä työntekijälle.

– Esimerkiksi jossakin Prismassa tai Citymarketissa on kymmeniä työntekijöitä, jotka ovat saattaneet olla 20:kin vuotta palveluksessa, mutta he ovat edelleen 30 tunnin sopimuksella.

– On uskomatonta, etteikö heille olisi voinut antaa sitä 7,5 tuntia viikossa lisää, kun työntekijöitä poistuu, Koivuniemi kummastelee.