Pahoinpidelty nainen jätettiin sidottuna ulos heitteille – Oikeudessa kertoi pelkäävänsä syytteen saanutta muiluttajaa

Kuopiolainen nainen pelkäsi kuolevansa, kun hän joutui väkivaltaisen vapaudenriiston kohteeksi Kuopiossa viime helmikuussa.

Nainen kertoi torstaina käräjäoikeudessa piinaavasta kokemuksestaan suojasermin takaa niin, etteivät istuntosalissa olleet syytetyt voineet nähdä häntä.

Osa syytetyistä ilmehti kuitenkin keskenään, kun käräjäoikeus käsitteli väkivaltaista muilutusta, jonka poikkeuksellisesti sivullisetkin olivat havainneet aamuyön tunteina.

Kuopiolainen 44-vuotias mies oli yöllä soittanut tutulle naiselle ja pyytänyt hänet Kuopion keskustaan asunnolle, jossa pitkistä vankilatuomioista vastikään vapautunut mies majaili 30-vuotiaan kuopiolaisnaisen luona.

Asunnolle oli tullut yöllä myös kaksi muuta naista.

Aamuviiden jälkeen naapurit heräsivät porraskäytävästä kuuluneisiin avunhuutoihin ja soittivat hätänumeroon.

Mies ja kaksi naista olivat hermostuneet vieraaksi kutsuttuun naiseen ja lähteneet taluttamaan häntä väkisin alakertaan ja ulos auton takakonttiin. Uhri huusi apua ja pyrki karkuun, mutta ei päässyt irti kummassakin kädessä otteessa olleista saattajista.

Uhri työnnettiin farmarimallisen Mercedes-Benzin takakonttiin. Toinen naapureista soitti uuden puhelun hätäkeskukseen ja kertoi, mitä ulkona oli näkynyt.

Porukka lähti kuitenkin ajoon ennen kuin poliisit tavoittivat heitä. Autoporukka suuntasi Vaajasalon jäätielle, jossa auto pysähtyi, uhri otettiin ulos autosta ja peitettiin hänen silmänsä.

Naisen kädet ja jalat sidottiin teipeillä. Lisäksi hänen suuhunsa työnnettiin käsine ja suu teipattiin umpeen huivilla ja sitten vielä pakkaus- ja ilmastointiteipeillä.

Poliisi löysi myöhemmin Vaajasalontieltä verijälkiä eli pahoinpitelypaikan. Lisäksi autossa väkisin kuljetetun naisen käsilaukku löytyi heitettynä autosta jäätien varteen. Kuva: Akseli Muraja

Pesäpallomailla ja teippirullat valmiina autossa

Nainen ei silmät peitettyinä enää nähnyt yksityiskohtaisesti, kuka teki hänelle mitäkin.

Joku viilsi hänen otsaansa poikittain viillon, jotta kasvoihin jäisi jälki. Haava ei ollut vakava, mutta se vuoti erittäin runsaasti verta.

Naisen jalat lyötiin mustelmille pesäpallomailalla ja häneltä vietiin kengät ennen kuin hänet jätettiin sidottuna pakkaseen.

– En tiennyt yhtään, missä olen. Luulin, että kuolen. Aloin nyhtää sitten teippejä, nainen kertoi oikeudessa.

Nainen kertoi olleensa paniikissa. Lisäksi otsahaavasta vereentyneissä vaatteissa hänelle tuli todella kylmä.

Kun hän sai teippejä irti raajoistaan, hän lähti etsimään apua ja osui sattumalta asuintalolle Vaajasalossa. Kun kukaan ei herännyt ovikellon soittoon, nainen rikkoi talon ikkunan ja pääsi taloon sisälle pyytämään apua.

Samaan aikaan autoporukka oli heittänyt naisen kengät ja laukun matkan varrella ulos jäätielle, josta poliisit ne myöhemmin löysivät. Naisen kännykkää ei sen sijaan enää löytynyt.

Naisen omaisuutta löytyi myös keskustasta asunnosta, jossa hän oli ollut vieraana. Poliisi teki asuntoon aamulla kotietsinnän tavoitettuaan sitä ennen autoporukan ajosta ja otettua epäillyt kiinni.

Koko porukka napsi yöllä huumelääkkeitä

Naisen mukaan asunnolla oli syöty lääkkeitä, poltettu kannabista ja juotu viinaa niin kuin porukalla oli ollut tapana. Naisten välille oli kuitenkin tullut jotain riitaa.

Oikeudessa osapuolten puheet muuttuivat kuulusteluista. Alunperin uhri oli kertonut miehen ja vanhemman naisen nousseen autosta ulos jäätiellä, kun häntä alettiin sitoa.

Oikeudessa kaikki pesäpallomailalla lyömiset ja kasvojen viiltämisen otti kuitenkin nimiinsä kuopiolaisen 25-vuotias nainen. Porukan nuorin syytetty kiisti myös, että mies olisi ollut teoissa mukana tai että hän olisi nähnyt vanhemmankaan naisen pitäneen teräasetta uhrin kyljessä kiinni.

Nuorin syytetty muutti oikeudelle antamaansa kirjallista vastausta monta kertaa. Lopulta hän myönsi kaikki teot, josta oli jäänyt uhriin mitään jälkiä tai oli esimerkiksi verijälkinäyttöä. Suullisesti hän ei halunnut tulla kuulluksi enää lainkaan.

Jengiläisen julkaisemalla videolla näkyi ja kuului, mitä eräs mies kertoi oikeudessa törkeästä huumausainerikoksesta. Kuva: Annukka Roth

Uhrin kertomus jouduttiin kuulemaan suojasermin takaa

Myös uhri muutti oikeudessa puheitaan verrattuna kuulusteluissa kertomaansa. Enää hän ei muistanut nähneensä miehen osallistuneen vapaudenriistoon eikä törkeään pahoinpitelyyn muuten kuin autokuskina. Kuulusteluissa hän oli kertonut poliisille asiat toisin ja sanonut miehen muun muassa uhanneen häntä aseella asunnossa.

Syytetyllä 44-vuotiaalla miehellä on rankka rikostausta. Hänet on aiemmin tuomittu nuoren naisen taposta, jonka jälkeen hän perusti Kuopion vankilasta käsin uuden rikollisjengin. Poliisi puuttui kuitenkin asiaan ja jengi hajosi alkuunsa, kun sen jäsenet tuomittiin törkeistä huumausainerikoksesta.

Mies oli teon aikaan ehdonalaisessa vapaudessa edellisestä pitkästä tuomiostaan.

Uhrina ollut nainen myönsi pelkäävänsä miestä ja viittasi miehen taustaan.

Myös kaksi syytettyä naista kiistivät miehen osuuden nyt jyrkästi ja ottivat teot täysin omiin nimiinsä.

Syyttäjä vaatii miehelle ehdotonta vankeustuomiota vapaudenriistosta ja avunannosta törkeään pahoinpitelyyn. Syyttäjän mukaa mies pakotti uhrin autoon, kuljetti hänet Vaajasaloon ja auttoi kahta naista törkeässä pahoinpitelyssä mahdollisesti kehotuksin, mutta ainakin myös olemalla puuttumalla väkivaltaan.

Kahta naista syytetään vapaudenriiston lisäksi törkeästä pahoinpitelystä.

Oikeus käsitteli syytteet torstaina ja antaa tuomionsa asiassa myöhemmin.

Kaikki epäillyt olivat teon jälkeen tutkintavankeudessa, mutta pääsivät jo aiemmin keväällä vapaaksi odottamaan oikeudenkäyntiä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Poliisipartio yritti kiilata kaaharin autoa – matkustajan syytetään uhanneen poliiseja haulikolla

Uusimmat

Savo

Nilsiän pelastuslaitoshanke nytkähti vihdoin eteenpäin – Nykyisissä väistötiloissa on toimittu vuodesta 2013

Mansikkakarnevaaleja vietettiin viileässä säässä, mutta tapahtuma ylsi kävijätavoitteeseensa – Iltaohjelmissa vieraili 5 000 kävijää

4-vuotiasta tyttöä ja pientä koiraa etsittiin Neulamäessä

Yhdysvaltain ilmavoimien komentaja vieraili Rissalassa maanantaina

Vesijohtovuoto Maaningalla – Korjaustyöt voivat värjätä veden

Vesi voi värjäytyä keskiviikkona Neulamäessä

Mopomiitissä loukkaantuneet olivat nuoria – toiset jatkoivat keulimista vielä kolarin jälkeenkin

Snellmaninpuisto saa pintaansa uutta vihreää ensi viikolla – työmaapäällikkö nettiepäilijöille: "Töitä on tehty ja tehdään koko ajan"

Nuoret miehet paahtoivat menemään: toiselle tutka näytti 172 ja toiselle 174 km/h

Kuopiolainen Jarno Itkonen tangokisoista: Yleisöäänestys herätti kritiikkiä, mutta itselle ei jäänyt paha mieli

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.