Palovaroittimien myynti kasvussa

Palovaroittimien myynti on kasvanut selvästi. Viime vuonna varoittimia myytiin jopa neljännes enemmän kuin edellisvuonna. Turvatekniikan keskuksen, Tukesin, mukaan viime vuonna kaupaksi kävi noin 580 000 palovaroitinta.

Pohjois-Savon pelastuslaitoksen Kuopion palomiehet huomasivat ensimmäisinä viime vuoden lopulla, että monta turhaa hälytystä aiheutui "hullaantuneesta" varoittimesta. Tarkempi selvittely osoitti, että useisiin koteihin hankittiin varoitin silloin, kun hankinta tuli pakolliseksi eli 1990-luvun lopulla. Palovaroittimien käyttöikä on noin kymmenkunta vuotta. Sen jälkeen varoitin vanhenemisen ja/tai likaantumisen johdosta alkaa herkästi sekoilla eli joko hälyttää ilman syytä tai lakkaa äkillisesti toimimasta.

Kuopiolaisten huomio levisi valtakunnalliseksi uutiseksi. Se voi olla yksi syy siihen, miksi palovaroittimien myynti on viime vuoden lopulla ja tänä vuonna ollut vilkasta. Tukesin mukaan myös palovaroittimien hinnat ovat alhaalla, mikä laskee ostamiskynnystä.

Turvallisuus on arvossaan

Tukesin myyntimääräselvityksen mukaan kasvussa ovat myös häkävaroittimien ja alkusammutusvälineiden myynnit. Kasvu on kuitenkin huomattavasti maltillisempaa kuin palovaroittimilla. Sammuttimia ja sammutuspeitteitä myytiin viime vuonna noin 240 000 kappaletta molempia.

Myyntiluvut kertovat myös turvallisuuden arvostamisesta, mikä saa ihmiset huolehtimaan kotona turvallisuusasioista aiempaa paremmin.

Palovaroittimet ovat pakollisia kaikissa tiloissa, joissa yövytään eli kotona, mökeillä ja esimerkiksi asuntoautoissa tai matkaveneissä. Viranomaiset suosittelevat myös alkusammuttimen hankintaa joka kotiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.