Pankkiiri, Pyhäniemen herra ja Patruunanmäen isäntä

Pankkiiri Mika Lehto osti Pyhäniemen kartanon Hollolasta alkuvuodesta 2009. Sen jälkeen hän on ollut julkisuudessa lähinnä juuri kulttuuriharrastuksensa kautta.

Etelä-Suomen Sanomat palkitsi Lehdon ja Pyhäniemen Aukusti-palkinnolla arvokartanon kunnostamista ja sen kulttuuritoiminnan henkiin herättämisestä.

Haastattelussa Lehto (ESS 22.12.2010) kertoi olevansa nykytaiteen ystävä ja keräilijä. Lehto kertoi taideharrastuksen alkaneen 1980-luvulla pankkiiriliike Sofissa, kun hän osti yhtiökumppaneidensa kanssa taidetta pankin kokoelmiin. Sen jälkeen hän on kerännyt lisää taidetta Pyhäniemen peruskokoelmaan.

Lehtijutussa pohdittiin onko Lehto taidemesenaatti eli taiteen tukija ja suosija.

–En näe järkeä, että mesenaatti vain jakaa vastineetta rahaa. Vastine voi syntyä monella tavalla. Se tulee usein elämyksenä, ajatuksina tai kokemuksina. Joskus se on pysyvästi läsnä taide-esineessä, Lehto sanoi.

Lehto johti Sofia ja sen ostaneen islantilaisen Kaupthing-pankin Suomen toimintoja syksyyn 2004. Belgiassa vietettyjen vuosien jälkeen Lehto ja Sofi- ja Kaupthing-vuosilta tuttu pankkiirikaveri Heikki Niemelä perustivat vuonna 2010 Nemea Bank -pankin Maltalle. Perustamispääoma oli 5,5 miljoonaa euroa. Asiakkaansa pankki aikoi hankkia aluksi kutsumenettelyllä.

–Kohderyhmämme ovat kansainvälisesti toimivat yksityishenkilöt. Tavoite on kehittyä globaaliksi yleispankiksi, Lehto selitti Kauppalehdelle (28.7.2010).

–Matkustan Maltalle ja muihin maihin sen verran kuin pankin hallitustyöskentely edellyttää. Pyhäniemen kartanoon pankkiirin työlläni ei ole vaikutusta (ESS 7.8.2010).

Vuonna 1966 syntynyt Lehto asui lapsuutensa Helsingissä. Lomat hän vietti perheen kesäpaikalla Asikkalassa. Ylioppilaaksi Lehto valmistui Tiirismaan lukiosta.

ESS:n haastattelussa Lehto kertoi asuvansa Espoossa perheensä kanssa.