Panostusta ruokaan ja uusiutuvaan energiaan

Pielavetinen toisen kauden kansanedustaja Elsi Katainen (kesk.) on kiertänyt vaalitilaisuuksia, että heikompaa hirvittää. Laskuri tikittää tällä hetkellä noin 130 tilaisuudessa.

– Kierrän viikolla Helsingistä käsin ja viikonloputkin ovat täynnä.

Kansanedustaja Kataisella on pitkä kokemus myös kuntapolitiikasta. Hän on neljättä kautta kunnanvaltuutettuna. Kolme ensimmäistä kautta hän oli Pielaveden kunnanvaltuuston puheenjohtaja. Hän on Suomen keskustanaisten puheenjohtaja ja kolmatta kautta maakuntahallituksen jäsen.

EU-vaaleihin hänet ajoi halu vaikuttaa Suomen asioihin Euroopan tasolta.

–Siellä ollaan Suomen asialla. Siitä ei ole kahta sanaa. Pitää kuitenkin keskittyä aktiiviseen Suomen puolustamiseen eikä miettiä sitä ollaanko EU:ssa mukana vai ei.

 

Itä-Suomella tulee olla edustaja, joka pitää alueen puolta. Parlamentaarikkona Katainen keskittäisi tarmonsa aluepolitiikkaan metsä- ja maatalouden sekä vihreän talouden näkökulmasta.

–Jokaisen maan täytyy pyrkiä ruuan ja uusiutuvan energian omavaraisuuteen. Minun on myös vaikea ymmärtää, miksi uusiutuvan energian käyttömahdollisuuksia ei kehitetä voimallisemmin.

Katainen korostaa puusta ja turpeesta saatavan energian käyttöä. Uusiutuvan energian laajemmalla käytöllä on turvallisuuspoliittinen sivujuonne. Se vähentäisi riippuvuutta Venäjästä.

Metsäsektorin Katainen pitäisi tiukasta kansallisissa käsissä.

–Talousmetsäajattelu ei saa ymmärrystä EU:ssa, vaikka se on meillä vastuullista. Meillä ei metsiä tuhota, vaikka niitä tehokkaasti käytetäänkin. Me emme halua metsistämme virkistysalueita ja puistoja. Ne ovat meidän kansantaloutemme kulmakivi.

Kataisen mukaan EU-vaaleissa kannattaa äänestää.

–Viime kerralla meidän alueemme oli heikoiten äänestävää porukkaa. Olemmeko me itäsuomalaiset valmiita luovuttamaan päätösvaltamme väkirikkaimmille alueille.

Esimerkiksi ruuan sääntelyn, tukemisen ja tuotannon kautta EU vaikuttaa jokaisen ihmisen arkeen.

–Vaikka jotkut asiat tuntuvat vastenmielisiltä ja kaukaisilta, EU vaikuttaa ihmisten arkeen ruokalautasen äärellä.

 

Fakta:

Elsi Katainen

Syntymäpaikka: Haapajärvi.

Kotipaikkakunta: Pielavesi.

Ammatti: Kansanedustaja ja maatalousyrittäjä.

Ikä: 47

Perhe: Aviomies ja kaksi lasta.

Vaalibudjetti: 60 000 euroa.

Koulutus: Agrologi-AMK ja ammatillisten aineiden opettaja.

 

Ehdolla Savosta -juttusarjassa haastatellaan kaikki Savon Sanomien levikkialueen EU-vaaliehdokkaat.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.