Pelastuslaitos aikoo tukea järvipelastusyhdistyksiä

Pohjois-Savon pelastuslaitos aikoo aloittaa vuosittaisen valmiuskorvauksen maksamisen maakunnan järvipelastusyhdistyksille.

Samanlainen toimintamalli on käytössä jo osassa muutakin Suomea.

Pelastuslaitos ei ole aiemmin maksanut valmiuden ylläpidosta korvausta Suomen Meripelastusseuran alaisille yhdistyksille, vaan sopimuksen mukaan maksanut tehtäväkohtaisen korvauksen, jos pelastustoiminnan johtaja on tilannut järvipelastajia mukaan sammutus- tai pelastustehtäville.

Suomen Meripelastusseura on kuitenkin toivonut, että taloudellisesti ahtaalla olevat paikallisyhdistykset saisivat säännöllistä, ennalta tiedossa olevaa rahallista tukea.

Meripelastusseuralla on Pohjois-Savossa neljä yhdistystä: Iisalmen järvipelastusyhdistys, Kuopion järvipelastajat, Sisä-Savon järvipelastajat ja Varkauden järvipelastajat. Niiden kaikkien toiminta on vapaaehtoista harrastustoimintaa kuten esimerkiksi Autoliitolla tai SPR:n ensiapuryhmillä.

Pohjois-Savon pelastuslaitos aikoo kuitenkin muuttaa sopimusmallia Meripelastusseuran toiveen mukaan. Tarkoitus on tänä vuonna maksaa Pohjois-Savon alueen yhdistyksille korvausta valmiudessa olosta yhteensä 20 000 euroa. Summa jaettaisiin neljälle yhdistykselle niiden toimintojen suhteessa.

Samalla erilliset tehtäväkorvaukset lopetettaisiin.

Järvipelastusyhdistykset auttavat maksua vastaan myös suoraan veneilijöitä esimerkiksi teknisissä ongelmissa tai hinaustarpeessa.

Pelastuslaitos esittää uutta sopimusta keskiviikkona hyväksyttäväksi Pohjois-Savon aluepelastuslautakunnalle.