Pelastusopistolla voi harjoitella kaikkein pahintakin – Opetukseen tarvitaan silti lisää rahaa

Pelastusopiston mukaan Helsingin pelastuskoulun oppilasmäärää vastaava joukko uusia opiskelijoita voi aloittaa opintonsa Kuopiossa vuoden 2020 alusta.

– Emme pysty aloittamaan lisäpaikkoja vielä vuoden 2019 syksyllä, vaan vuoden 2020 alusta. Asiassa pitää sopia vielä tosiasiallinen toteuttamistapa, lisätäänkö aloituspaikkoja olemassa oleville kursseille vai otammeko käyttöön lisäkurssin, Pelastusopiston rehtori Mervi Parviainen sanoo.

Sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) päätti kesällä, että Helsingin pelastuskoulun toiminta alan perusopetuksessa loppuu ja pelastajakoulutus keskitetään Kuopioon.

Kuopiossa aloittaa nykyisin kaksi pelastajakurssia syyslukukauden alusta ja kaksi tammikuussa. Lisää olisi tulossa 15 opiskelijapaikkaa per vuosi. Pelastajatutkinnon aloituspaikkojen lisäksi tarkoitus on lisätä kuusi alipäällystökurssin tutkintoa per vuosi. Se ei tarkoita edes yhtä täyttä opetusryhmää.

– Aloituspaikat ja koulutus pitää suunnitella, ja jotta tämä voidaan tehdä, tarvitaan tietoa resursseista. Jos ja kun pelastajakoulutuksen keskittäminen tehdään, olennaista on, että resurssit tulevat mukana. Ilman sitä koulutus ei onnistu.

Kuopiossa on Suomen isoin harjoitusalue

Mykkäsen päätöksen jälkeen Pelastusopiston opetuspaikkojen lisääminen on nyt kirjattu hallituksen talousarvioesitykseen.

Hallitus päätti tällä viikolla budjettineuvotteluissaan, että Suomessa tapahtuva pelastusalan tutkintoon johtava koulutus kootaan Pelastusopistoon vuoteen 2020 mennessä ja vahvistetaan Pelastusopiston kehittymistä pelastusalan kansainvälisen tason osaamiskeskuksena.

Kyse on mustaa valkoisella olevasta hallituksen yksimielisestä kirjauksesta, jossa hallitus kutsuu opistoa "Suomen Pelastusopistoksi". Kuopiossa sijaitseva oppilaitos on sisäministeriön alainen, valtion oppilaitos.

Uudenmaan liitto eli pääkaupunkiseutua puolustava maakuntaliitto käyttää opistosta virheellistä nimitystä Kuopion Pelastusopisto, vaikka sen nimistä laitosta ei ole olemassakaan.

Uudenmaan liitto jätti hallitukselle kaksi viikkoa sitten lausuman, jossa se vastustaa pelastusalan koulutuksesta keskittämistä Kuopioon. Liitto vetoaa siihen, että Uudenmaan erityisolosuhteet kuten lentoasema, metro, ydinvoimala, öljysatama ja korkearakentaminen on otettava huomioon.

Liiton kannanotto ei perustu faktoihin, sillä Suomen ainoa isojen lentokonepalojen sammuttamissimulaattori on Kuopiossa. Lisäksi Kuopiossa on isojen suljettujen tilojen tulipalojen harjoitushalli sekä ainoa iso öljypalojen sammuttamisallas. Opistolla on myös Suomen huippuosaaminen korkealta pelastamisessa.

Helsingin opiskelijat ovat jo nyt käyneet Kuopiossa harjoittelemassa, sillä Pelastusopiston harjoitusalue on Suomessa ainoa laatuaan. Se on EU-rahoitushankkeiden yhteydessä myös arvioitu Euroopan parhaaksi.

Kuopiossa ei ole estettä minkään Suomessa mahdollisen onnettomuustilanteen harjoittelemiselle. Kyse on siitä, miten paljon mitäkin kannattaa harjoitella.

– Opetuksen sisällöstä on käyty keskustelua jatkuvasti. Helsinki ei ole ainoa, joka on tuonut esille erityistarpeitaan. Jokaisella pelastuslaitosalueella omat erityispiirteensä, sillä joillakin alueilla on kaivostoimintaa, toisilla merellisiä erityisolosuhteita.

– Perustutkinto tuottaa valmiudet toimia eri puolilla Suomea. Työnantajat ovat aina huolehtineet perehdyttämisestä omaan alueeseensa.

Parviainen on tyytyväinen hallituksen selkeään esitykseen.

– Mutta sen olen oppinut, että pidämme päätöstä täysin varmana vasta sitten, kun eduskunnan päätökset budjetista ja pelastuslain uudistuksesta on nuijittu pöytään.

Lobbareiden virheitä ihmetelty

Pelastusopisto ei puutu politiikkaan, mutta muuten Kuopiossa on ihmetelty, miten puuttellisin tiedoin Uudenmaan liitto aloitti kesällä voimakkaan lobbauksen useissa eri kanavissa, ettei Helsingin opiskelijapaikkoja saisi siirtää.

Asiasta on liikkeellä paljon vääriäkin tietoja. Pelastusopistolla on lakisääteinen velvollisuus järjestää alan täydennyskoulutusta. Laitokset saavat järjestää täydennyskoulutusta jatkossa niin kuin nykyään. Tähän ei ole tulossa mitään muutosta.

Lähihoitajatutkinnon hankkiminenkaan ei muutu: Helsingin pelastuskoulu ei ole antanut hoitajatutkintoja niin kuin on väitetty.

Helsingin pelastuslaitos on oppisopimuksella järjestänyt lähihoitajan tutkinnon terveydenhoito-oppilaitoksen kanssa. Niin on tehnyt esimerkiksi myös Pohjois-Savon pelastuslaitos. Oppisopimuksia saa jatkaa edelleen.

Erillisenä hankkeena valmistellaan, muuttuisiko pelastajatutkinto amk-tutkinnoksi. Sen valmistelu ei ole sidoksissa perusopetuksen paikkaan.

Pohjois-Savon liitto lähetti päättäjille oman vastauksensa Uudenmaan liiton väittämiin. Pohjois-savon maakuntahallitus tukee kaiken tavoin päätöstä vahvistaa Pelastusopiston roolia pelastusalan oppilaitoksena, jossa on osaamista, kalustoa ja riittävä harjoitusalue koko Suomen tarpeisiin.

Uusimmat

Savo

Snellmaninpuiston parturointi alkaa maanantaina – talvella puistossa käytössä vain yksi väylä neljästä

Kuopion vankilasta löytyi huumeita – ehdotonta tuomiota istuvalle lisää vankeutta

Savoon 3,5 miljoonaa euroa tukea Veikkauksen voittorahoista

Ylä-Savon tulevaisuusfoorumi saamassa tuulta alleen - Pielavedeltä vihreää valoa

Paikallinen kiinteistösijoittaja osti teollisuustontin Pielaveden kirkonkylältä – hankki aiemmin myös teollisuushallin

Suomen köyhin kunta antoi eniten hyväntekeväisyyteen – Rautavaaran Yhteisvastuu-potti omassa luokassaan

Ammattivarkaat kiersivät 17 myymälää kuukaudessa eri puolilla Suomessa – joka liikkeestä laukuttain tavaraa mukaan

Huumeita tilannut mies etsi myynnissä olleita asuntoja, joiden postilaatikoita yritti käyttää salaa tilauksiinsa

Kuinka seurakuntavaaleissa kävi sinun kotipaikkakunnallasi? Katso tästä läpimenneet

Kuopion yhteiseen kirkkovaltuustoon lähes puolet uusia

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.