Perheenäitiä uhkaa vankeus toimeentulotukihuijauksista

Iisalmelaiselle perheenäidille luettiin Pohjois-Savon käräjäoikeudessa syytteet törkeästä petoksesta ja törkeästä väärennyksestä.

Syyttäjän mukaan nainen erehdytti Ylä-Savon soten työntekijöitä maksamaan liikaa toimeentulotukea, joka oli tarkoitettu naisen perheen käyttöön. Neljän vuoden aikana ylimääräistä tukea maksettiin syyttäjän mukaan 13 869 euroa.

Toimeentulotukien maksatus perustui tiliotteisiin, joita nainen väärensi. Syyttäjän mukaan nainen väärensi tiliotteensa ainakin 18 kertaa.

Nainen myönsi oikeudessa teot, mutta kiisti tekojen törkeän nimikkeen. Hänen mukaansa tukijärjestelmä oli epäoikeudenmukainen hänen tapauksessaan ja tuet menivät vain välttämättömään arkielämään kuten ruokaan.

Puolustuksen mukaan epäselvyys johtui osaltaan siitä, että nainen oli saanut tililleen rahaa lainana sukulaiselta. Ylä-Savon soten edustajien mukaan nainen ei kuitenkaan ilmoittautunut saamistaan lainoista eikä niistä tehty maksusuunnitelmaakaan. Ylä-Savon soten mukaan nainen oli pimittänyt myös palkkatulojaan.

Syyttäjä vaatii naiselle vähintään vuoden mittaista ehdotonta vankeusrangaistusta, sillä aikaisemmat rangaistukset ovat este ehdolliselle vankeudelle.

Nainen on tuomittu kaksi kertaa aiemmin törkeästä petoksesta autokauppahuijauksiin liittyen.

Tuomio toimeentulotukiasiassa annetaan myöhemmin.