Pieksämäellä keksittiin maan ensimmäinen aistialttari

Suomen ja ehkä koko Euroopan ensimmäinen aistialttari on keksitty ja käyttöönotettu Pieksämäellä Vaalijalan kirkossa.

Betonista ja lasista rakennetun sivualttarin erikoisuus ovat sen pitkät kaiteet, joiden takaan oleviin syvennyksiin sijoitetaan kirkkovuoden teemojen mukaan vaihtuvia kosketeltavia esineitä, pistekirjoitusta ja tuoksuja. Kaiuttimista voi kuulla musiikkia tai luonnonääniä.

Osa alttarin esineistä on pysyviä. Lasivitriineihin on sijoitettu vahvoja symboleja: palmun ja orjantappuran oksa, öljytuikku, Sortavalan hiekkaa sieltä missä Vaalijalan historia alkoi 110 vuotta sitten.

Alttarissa on koskettavana myös kaksi kivilaattaa. Ne ovat peräisin Siinailta, samasta kallioperästä ja kivilajista, josta Mooseksen laintaulujen ajatellaan olleen.

Idea kaikkien aistien alttarista syntyi puolitoista vuotta sitten, kun Vaalijalan asiakas Timo Rönkkö ja hoitaja Marjo-Riitta Huuhka istuivat päivähartaudessa.

– Ajattelin, miltä tuntuisi koskettaa alttaritaulua, ja katsoin kun Timo kuunteli tarkkaavaisena. Rupesin miettimään, että jos en kuulisi tai näkisi, mitä saisin tältä kirkolta, Huuhka kertoo.

– Päivähartauden jälkeen kerroin ajatuksistani Sanna-papille ja siitä hanke lähti eteenpäin.

Luterilaista kirkkoa pidetään sanan kirkkona, mutta aina sanat eivät tunnu riittävän, kehitysvammapappi Sanna Hynninen sanoo. Syvimmin koskettava viesti voi löytyä jollain muulla tavalla. Siksi uudenlainen alttari on tarpeen ja suorastaan välttämätön Vaalijalassa, Hynninen sanoo.

Aistialttarin on suunnitellut arkkitehti Severi Blomstedt, Vaalijalan Nenonpellon rakennusten arkkitehdin Aulis Blomstedtin poika.

Torstaina Nenonpellossa herätettiin henkiin myös perinteinen Vaalijalan asiakkaiden ja omaisten kevätapahtuma, Hiirenkorvapäivä, monenlaisine esittelyineen ja elämyksineen. 1990-luvulla suosittu Hiirenkorvapäivä otettiin uudelleen ohjelmaan Vaalijalan 110-vuotisjuhlavuoden kunniaksi.

Vaalijala on kehitysvammaisten ja muiden erityistä tukea tarvitsevien palveluja tuottava kuntayhtymä, jonka pääpaikka ja suurin yksikkö on Pieksämäen Nenonpellossa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Savo

Vanhat valokuvat -sarja jatkuu: Kuopion uimahalli oli aikoinaan kuuminta hottia ja jopa Suomen suurin

Pentti Linkolan 80-vuotishaastattelu: Ympäristöradikaali ja isoisä

Kahteen kuorma-autoon murtauduttiin Kuopiossa

Rattijuopon kuljettama auto suistui tieltä Kuopion Päivärannassa

Eronneet vanhemmat pähkäilevät nyt: Miten lapsen tapaaminen pitäisi järjestää koronatilanteessa – "Ikävä on raastava"

Hiisi vie nykysuomalaisen reippailuretkelle noitalähteen äärelle – "Meillä on yksi Euroopan rikkaimmista kansanperinteen aineistoista"

Marjanviljelijöiden omistama Pakkasmarja investoi viidellä miljoonalla eurolla – Rakentaminen alkaa ensi keväänä

Piispa Jolkkoselta pääsiäiseksi tv-dokumentti Fransiscus Assisilaisesta

Nyt nousi opettajien arvostus oppilaiden silmissä: "Osaamme olla ihan järkyttäviä koulutehtävien kanssa"

OAJ jyrähtää: "Opettajan ei tarvitse olla saatavilla 24/7"

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.