Pieksämäellä kouluun otettiin pieni varaslähtö

Useimpien Savon koulujen syyslukukausi käynnistyy torstaina, mutta Pieksämäellä otettiin yhden päivän aavistuslähtö.

Pieksämäen yläkoululaiset ja heidän opettajansa ovat tavallistakin enemmän uuden edessä, kun Hiekanpään yläkoulu aloittaa työnsä uutta koulurakennusta odoteltaessa entisessä lukion rakennuksessa.

Kun oppilaita on suunnilleen tuplasti lukioon verrattuna, vuonna 1930 rakennettu koulu on täyskäytössä, rehtori Henri Itkonen kertoo.

– Meidän ongelmamme on, että tämän rakennuksen käyttöaste on nyt sata. Joka ikinen luokkatila ruokaloita myöten on käytössä, Itkonen sanoo.

– Se rajoittaa jo opetusta. Esimerkiksi ryhmiä ei pystytä jakamaan. Tästä rakennuksesta otetaan nyt irti kaikki, mitä saadaan.

Pientä tilahelpotusta on syksyllä luvassa, mutta käytännössä koulu joutuu taitoaineiden luokkien ja liikuntatilojen takia toimimaan jopa neljän eri katon alla. Se ei voi olla pysyvät tilanne, rehtori Itkonen sanoo.

Seitsemännen luokan keskiviikkona aloittaneet Tiia Helkiö, Anni Mannelin ja Lotta Kivelä pitävät rakennusta hienona ja siistinä. Tytöt lähtevät syksyyn uudessa koulussa myönteisin odotuksin.

– Minä ainakin odotan uusia aineita. Ja aion parantaa numeroja entisissä, Tiia Helkiö sanoo.

– Ruotsi ehkä kiinnostaa, Lotta Kivelä sanoo ja muut ovat samaa mieltä.

Vähän jännittää, mutta hyvällä tavalla, tytöt arvioivat.

– Tuntuu se jotenkin isommalta, kun menee yläasteelle ja saa enemmän vastuuta. Kun aineita tulee lisää, tulee läksyjäkin lisää.

Pieni jännitys kuuluu uuden koulun alkuun, rehtori Henri Itkonen sanoo. Seiskojen alku on koetettu tehdä mahdollisimman helpoksi ja uuteen kouluun ja luokanohjaajiin tutustuminen aloitettu jo toukokuussa.

Ekaluokkalaisten koulutien alku on iso asia, mutta yläkouluun siirtyminen on niin ikään merkittävä nivelkohta, jossa kodin ja koulun yhteistyö korostuu.

– Muutos on iso, kun tullaan järjestelmästä, jossa yksittäiset luokanopettajat ovat hoitaneet asiat, ja siirrytään aineopettajajärjestelmään, jossa tehdään yhteistyötä viikottain 15 opettajan kanssa. Huoltajien kannattaa rohkaista nuoria, että henkilökunta on aidosti heitä varten, Itkonen sanoo.

Pieksämäen Hiekanpään koulussa on kaikkiaan 520 oppilasta, joista uusia seitsemäsluokkalaisia 144.

Kaikkiaan Suomessa on tänä lukuvuonna peruskoululaisia noin 547 000. Uusia ekaluokkalaisia on noin 61 500 ja seiskoja noin 59 000.