Pieksämäeltä jyrkkä pakolaislausunto: "Alkoholismia ja perheväkivaltaa"

Pieksämäen kaupunginhallituksen pakolaislausunto herättää närää. Kaupunginhallitus otti tiistaina äänestyksen jälkeen kielteisen kannan vastatessaan valtuustoaloitteeseen pakolaisten vastaanottamisesta.

Virkamiestyöryhmän valmistelemassa lausunnossa kaupunki perustelee kantaansa muun muassa näin:

"Normaalikiinteistöihin asutettaessa ongelmia ovat korostetummin muodostaneet häiriöt, joita on aiheutunut väkivallanteoista, alkoholismista, lastensuojelullisiin toimiin johtaneesta perheväkivallasta, huostaanotoista ja mm. siitä, että uudessa kulttuurissa vanhemmat eivät kotimaan kulttuuriolojen tavoin enää pystykään ohjaamaan lapsen tai nuoren käytöstä."

–Huonoja puolia voidaan kaivaa niinkuin tässä. Ei voida sanoa, että lähtökohtaisesti pakolaiset ovat häiriön aiheuttajia. Se on toki sanottava, että alkuvaiheessa he kaipaavat tukea, Pohjois-Savon ely-keskuksen maahanmuuttojohtaja Lisbeth Mattsson kommentoi.

–Kunnan oma tahtotila on tärkeä. Ei ole kunnan etu, jos avainhenkilöiden kohdalla on vastenmielisyyttä pakolaisia kohtaan.

Aloitteen tehnyt entinen valtuutettu Anna-Liisa Väisänen (kesk.) on pettynyt lausuntoon.

–Olen todella hämmästynyt ja pahoillani, että meidän kaupungissa suhtaudutaan tällä tavalla, hän sanoo.

Pakolaisasiasta päättää viime kädessä kaupunginvaltuusto. Väisänen kertoo suunnittelevansa kuntalaisaloitetta asian nostamiseksi uudelleen esiin, jos kanta on kielteinen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.