Pieksämäen palomiehet: "Verenpainelääkitys tuli tämän uudistuksen takia"

Univajetta, kun palautumisjakso ei riittävä. Verenpainelääkitys haettu. Vuorojen vaihdot eivät enää onnistu.

Työnantaja on järjestänyt jo psykologin selvittämään asiaa, tehnyt kyselyjä ja palkannut työhyvinvointikoordinaattorin. Kalliiksi tulee.

Työmatkat lisääntyneet, kun vuoroihin tullaan aiempaa useammin. Porukka on niin väsynyttä, että työtapaturman uhka roikkuu koko ajan ilmassa. Tilanne rasittaa perhettä niin, että on puhuttu jo avioerosta.

Kaikki on viety eikä neuvotella voi mistään. Alkoholin käyttö lisääntynyt uupumuksen takia.

Näin vakinaiset palomiehet kuvaavat Etelä-Savon nykyistä työaikamallia. Se otettiin käyttöön 2016 ja näkyy nyt väsymyksenä ja sairasteluna. Pieksämäen palomiesten mukaan tilanne on tällä hetkellä hankala.

– Päädyimme virkaehtosopimuksen mukaisiin työaikoihin, sillä tarkoituksemme on tehostaa toimintaa, Etelä-Savon pelastusjohtaja Seppo Lokka vastaa siihen, miksi muutos tehtiin.

– Henkilöstö reagoi voimakkaasti ja koki muutoksen isona. Ennen päätöksentekoa oli siksi paljon yhteistilaisuuksia ja tukitoimia on pyritty järjestämään, hän selvittää.

Pelastuslaitoksen johto halusi lisätä pelastuslaitokselle moniammatillisia yksiköitä eli palomies–ensihoitaja-työpareja, jotka pelastustehtävien ulkopuolella hoitavat kotihoidon hälytyksiä. Lokan mukaan palomiehet toimivat nyt näin kotihoidon ruuhkatilanteiden varmistajina.

Työtehtävien muutoksella olisi tarkoitus valmistautua maakuntauudistukseen.

– Meillä on jo ensiauttajatoimintaa. Palomiehet pystyvät olemaan kotipalvelun backupina ruuhkatilanteissa, Lokka sanoo.

– Ajattelimme, että pystymme tällä tavoin lisäämään pelastustoimen osallistumista moniammatilliseen työhön. Moniammatillisten yksiköiden lisääminen olisi hirveän vaikeaa, jos palomiehet tekisivät 24 tunnin työvuoroja ja ensihoitajat 12 tunnin vuoroja.

Pelastusjohtajan mielestä uudet työtehtävät eivät haittaisi pelastustoimintaa.

– Lisäksi yöllä on vähemmän hälytystehtäviä ja on syytä huomata, että illalla ja yöllä sopimuspalokunnat ovat vahvimmillaan.

– Pyrimme tehostamaan toimintaa ilman, että työaikajärjestelmä on ennakkorajoite työn tekemiseen. Kyse on perinteisen ajatusmallin haastamisesta.

Avun saanti turvattava kansalaisille

Pieksämäen palomiehet eivät ole samaa mieltä. Öisin hälytystehtävät ovat vaativampia ja pitkäkestoisempia kuin päivällä. Kun iso tulipalo tai liikenneonnettomuus sattuu, se ei katso kellonaikaa eikä varoita ennalta.

Jos pelastustehtäviä aiotaan tehdä palvelutasopäätöksen mukaisesti, niille pitää päästä lähtemään nopeasti.

– Jos menemme kotihoidon tehtävälle, nostamme mummo vessaan ja tulee hälytys, johon pitää lähteä minuutissa, jätämmekö mummon vain pöntölle? Ei tämä ole ollut mahdollista. Eikä se olisi oikein meidän kilpailla yksityisten palvelujen kanssa, Pieksämäen palomiehet sanovat.

– Toivoisin, että henkilöstön viestiä kuunnellaan ja kehotan vakavasti sopimaan, miten palomiehet pystyisivät tekemään vaativaa työtään, Suomen Palomiesliiton puheenjohtaja Kim Nikula kehottaa tulehtuneessa tilanteessa.

Pelastusjohtaja Lokan mukaan nykyinen malli ei ole kokeilu, vaan tarkoitettu pysyväksi, mutta hänen mukaansa sitä voidaan muutella:

– Järjestelmä ei ole kiveen hakattu, vaan henkilöstö on päässyt vaikuttamaan ja mietimme, mikä olisi paras työvuorojen rytmitys. Lisäksi emme vielä edes tiedä, mitä uusia työaikamalleja on tulossa uudessa työaikalaissa tai mitä muutoksia tapahtuu, jos maakuntauudistus ei toteudukaan, vaan alkaa keskustelu esimerkiksi valtiollistamisesta, Lokka sanoo.

Pieksämäen palomiehet sanovat kysyneensä, mistä tehoa on tullut lisää, mutta ei ole saanut mitään vastauksia. Heidän mukaansa työt ovat pysyneet entisinä, kustannukset ovat kasvussa ja työntekijöiden vaihtelevat vuorot ovat väsyttäviä vaativassa työssä.

– Ennen porukka lähti palomiehen työstä vain kuollessaan tai jäädessään eläkkeelle. Nyt moni on lähtenyt muualle. Ensimmäisenä muualle hakevat vieläpä he, joilla on kaksoistutkintoja, lähihoitajan tutkinto tai alipäällystötutkinto. Ei tämä ole pelastuslaitoksen etu, palomiehet sanovat.

Palomiehet väsyivät vaihdetun työaikamallin työvuororumbaan – Etelä-Savon tilanne poikkeaa muusta maasta

Uusimmat

Savo

Poika käytti 9–10-vuotiasta lasta seksuaalisesti hyväkseen – maksettava 16 000 euroa korvauksia

Käyttökielto uhkaa kahta Julkulan sairaalan osastoa, uhkasakko 50 000 euroa

Savilahden liikuntakeskuksen kustannusarvio nousi lähes 12 miljoonalla eurolla

Nuori kuljettaja ajoi kovat lukemat vastaantulleen poliisiauton tutkaan

Kunnat kokoavat vähähiilisen johtamisen käsikirjaa – Kuopio mukana hankkeessa

Veljmies varttui kuusikymppiseksi – matalaotsainen kaveri ärsytti alkuaikoina

Tutkijat selvittävät liikenteen ultrapienten hiukkasten yhteyksiä aivojen terveyteen ja Alzheimerin tautiin

Pitkäaikaistyöttömyys laskee muuta työttömyyttä nopeammin

Köyhyysseminaari: Professori Juho Saari pitäisi toimeentulotuen korottamista ongelmallisena

Kallaveden rantojen roskasaalis on karu, joukossa vessanpytyn kansi ja moottoriöljyä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.