Pieksämäen sosiaalidemokraatit kahtia - Demarit erotettiin kunnallisjärjestöstä

Pieksämäen Demarit ry erotettiin SDP:n Pieksämäen kunnallisjärjestöstä tiistaina ylimääräisessä kokouksessa. Kokouksen päätös oli yksimielinen.

Perusteluna erottamiselle on puolueen sääntöjen ja malliohjesäännön vastainen toiminta. Erottamista on puollettu Kaakkois-Suomen piirihallitukselta ja SDP:n puoluehallitukselta pyydetyissä lausunnoissa.

Kokoustiedotteessa todetaan, että Pieksämäen Demareilla ei ole päätöksen seurauksena enää roolia sosiaalidemokraattien linjaa muodostaessa kunnassa. Pieksämäen Sosialidemokraatit ry toimii kaupunginvaltuustossa SDP:n valtuustoryhmänä ja kunnallisjärjestönä.

Erotetun ryhmän puheenjohtaja Alpo Salo toteaa tuoreeltaan, ettei päätös vaikuta yhtään mitään toimintaan, sillä molemmat ryhmät ovat rekisteröityjä.

– Olemme jo kunnallisvaalien jälkeen toimineet valtuustossa kahdessa ryhmässä. Edellinenkin vaalikausi oli käytännössä politiikan tekoa erillään.

Demareilla on 4-henkinen valtuustoryhmä, Sosialidemokraateilla 5-henkinen. Salon mukaan juopa kunnallisjärjestön sisällä kasvoi perusturvan ulkoistamisen päätöksenteossa.

– Se oli valtava taisto. Me olimme ulkoistamista vastaan, kun toinen porukka puolsi sitä.

Tästä juonsi myös viime kevään vaalien jälkeinen eripura, ja ryhmien hakeutuminen erillisiin teknisiin vaaliliittoihin ja sitä kautta kahdeksi valtuustoryhmäksi.

Salo ei ihmettele sitä, että kunnallisjärjestön päätös oli yksimielinen.

– Kokouksessa ei ollut ketään meidän ryhmästä. Emme halunneet mennä sinne riitelemään.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne kävi elokuun alussa keskustelemassa molempien yhdistysten kanssa.

Rinne vetosi tuolloin yhteisen valtuustoryhmän puolesta ja pyysi molempia ryhmiä pitämään kokouksen asiasta.

– Me ilmoitimme, että meille käy, mutta toiselle osapuolelle se ei käynyt, kertoo Salo.

Savon Sanomat ei tavoittanut tiistai-iltana Pieksämäen Sosialidemokraatit ry puheenjohtaja Heikki Martikaista kommentoimaan asiaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.