Pieksämäen yläkoulun rakennukselle saattaa tulla käyttökielto

Hiekanpään koulun Keskuskadun yksikkö, entiseltä nimeltään Meriluodon koulu, on joutumassa käyttökieltoon, mikäli ensi tiistaina kokoontuva Keski-Savon ympäristölautakunta tekee esityksenmukaisen päätöksen.

Esityksessä todetaan, että koulun A- ja B-osien käyttäminen koulutoiminnassa on lopetettava mahdollisimman pian, viimeistään 31.3.2016.

Aikataulu tilojen käytön lopettamiselle tiukentui ja sitä lautakunta perustelee sillä, että ympäristölautakunta ei voi todeta koulun tilojen olevan sellaisessa kunnossa, että niitä voidaan käyttää kevätlukukauden loppuun saakka ilman, että tiloissa oleskeleville aiheutuu terveyshaittaa.

Koulun tilojen käyttökielto aikaistui myös sen vuoksi, että uuden yläkoulun valmistumisajankohta on siirtynyt, eikä varmaa tietoa yläkoulun valmistumisaikataulusta ole.

Koulun oppilaista yli 30 oirehtii koulun olosuhteiden takia, kertoo koululaisten vanhempiin kuuluva Jukka Koskinen.

– Myös useilla opettajilla on oireita, hän kertoo.

Koskisen ja Mervi Ikävalkon perheeseen kuuluvalla yhdeksäsluokkalaisella on astma.

– Hän pöhisee paljon, eikä ole ainut. Miten sitten, kun siitepölykausi alkaa? Koskinen kysyy.

Hiekanpään koulun rehtori Henri Itkonen sanoo, että jos koulutiloille tulee käyttökielto, on alettava vain miettiä korvaavia ratkaisuja.

– Toivottavasti ei päädytä siihen, että oppilaita riepotellaan ympäriinsä vapaana oleviin kiinteistöihin. Tarvitsemme noin 20 luokkatilaa. On sama, missä ne ovat, kunhan vain ovat asianmukaiset.

Tilannetta kuitenkin helpottaisi, jos korvaavat tilat olisivat mahdollisimman lähellä koulun toista yksikköä, joka tarjoaa oppilashuollon palveluja.

Rehtori huomauttaa, että Keskuskadun sisäilmaongelma on ratkaistava omana asianaan, uusi Hiekanpään koulu ei valmistu maaliskuun loppuun mennessä, eikä sen rakentamista pidä kytkeä asiaan.