Pieksämäen yläkoulusta taas tiukka äänestys

Pieksämäen uuden Hiekanpään yläkoulun suunnittelu jatkuu taas Lundén Architecture Oy:n kanssa.

Kaupunginhallitus otti käsiteltäväkseen ja kumosi rakennustoimikunnan viimeviikkoisen päätöksen kilpailuttaa yläkoulun suunnittelu uudelleen.

Kaupunginhallituksessakin asiasta jouduttiin äänestämään. Risto Ockenström (kesk.) esitti uutta suunnittelukilpailua, mutta esitys hävisi 6-5. Kaikki tappiolle jääneet jättivät päätökseen eriävän mielipiteensä, koska pitivät sitä valtuuston huhtikuussa ilmaiseman tahdon vastaisena.

Neljä uutta kilpailuttamista äänestäneistä kuului kaupunginhallituksen asettamaan rakennustoimikuntaan.

Samassa kokouksessa kaupunginhallitus päätti lakkauttaa koko viime keväänä asetetun rakennustoimikunnan, koska se ei ole kaupunginjohtaja Tapio Turusen esityksen mukaan pystynyt etenemään yläkouluhankkeessa, vaan hanketta uhkaa viime kevään tilanteeseen nähden kahden vuoden viivästys.

Hallituksen enemmistön mielestä rakennustoimikunnan päätös oli vastoin kaupungin etua. Suunnitteluun tähän asti käytetyt 800 000 euroa jouduttaisiin kirjaamaan tappioksi 2016 tilinpäätökseen.

Suunnittelun palauttaminen lähtökuoppiinsa viivästyttäisi yläkoulun valmistumista ainakin vuodella ja lukio joutuisi väliaikaistiloihin, koska nykyiset Kirkkopalveluilta vuokratut tilat tarvitaan Esedun ammattiopetukselle. Kokonaan alusta aloitettava suunnittelu tietäisi myös lisäkustannuksia.

Lundén Architecture Oy:n tarjouksen mukaan suunnittelutyötä voitaisiin jatkaa heti. Se valmistuisi niin, että hankkeelle voidaan hakea rakennuslupa ja pyytää urakkatarjoukset syksyllä 2017. Yrityksen muutos- ja täydennystarjous suunnittelusta on 328 650 euroa.

Lundén voitti Hiekanpään alueen arkkitehtikilpailun 2014. Kaupunginvaltuusto pysäytti yläkouluhankkeen keväällä 2016, mutta päätti jälleen joulukuussa budjettikäsittelyn yhteydessä, että uusi yläkoulu rakennetaan Hiekanpäähän.

Pieksämäen kaupungin investointiohjelmassa on varauduttu Hiekanpään yläkoulun rakentamiseen yhteensä 12,2 miljoonalla eurolla vuosina 2017-2019.