Pieksämäkeläiset tukivat sekä myötälinjaa että vastaansanojia

Pieksämäen nykyisen valtuuston työskentelystään saama arvostelu ei näytä kovin paljon heijastuneen kuntavaalien tulokseen. Äänestäjien luottamuksen ovat saaneet niin virkajohdon esityksiä lähes aina tukevat päättäjät kuin kaupunginvaltuustossa ja -hallituksessa usein niitä vastaan nousseet näkyvät valtuutetut.

Vaikka uuteen, 35-jäseniseksi kutistuvaan valtuustoon tulee 17 uutta valtuutettua, tuuletus ei välttämättä ole niin perusteellinen kuin päältä näyttää. Lähes kaikki ehdokkaina olleet nykyiset valtuutetut saivat jatkopestin, vaikka uusi valtuusto on kahdeksan paikkaa pienempi. Valtuustotyön toki päätti jättää huomattavan suuri osa nykyvaltuustosta.

Yli 300 äänen "kuninkaalliset", Kaija Viljakainen (kesk., 333 ääntä) ja Sakari Ojala (sd., 316 ääntä) toivovat uuden valtuustokauden etenevän paremman yhteistyön hengessä.

– Toivon, että valtuusto saadaan sillä tavalla järjestykseen, ettei se ole riitelyä vaan yhteistyötä. Se on ollut aikamoista sirkusta. Valtuustolle pitää saada myös sille kuuluva arvokkuus. Ja asiat on tuotava valtuustoon hyvin valmisteltuina, Kaija Viljakainen sanoo.

– Ainakin toivon, että hyvä yhteistyö ja yhteisymmärrys löytyy joka tasolla. Ei meillä ole paljon muuta kuin yksi tie nousta ja fiksusti rakentaa eteenpäin, Sakari Ojala katsoo.

Kumpikaan ääniharavista ei vielä halua ottaa kantaa mahdollisiin johtopaikkoihin, ennen kuin neuvottelut paikkajaosta alkavat. Ojala on ollut kaksi kautta kaupunginhallituksen puheenjohtajana ja on nyt valtuuston ensimmäinen varapuheenjohtaja. Viljakainen on kaupunginhallituksen jäsen.

– Aika näyttää, millaisia paikkoja kenellekin on tarjolla. Mutta kun näin moni ihminen luottaa ja näin kauan olen ollut mukana, olisi väärin heillekin, jos en yhtään olisi kiinnostunut aktiivisista paikoista, Ojala myöntää.

Kaupunginhallituksessa keskustalla on neljä paikkaa, SDP:llä kolme, kokoomuksella kaksi ja perussuomalaisilla ja vasemmistoliitolla yksi. Matemaattisesti vaalitulos ei tuo juuri muutosta asetelmaan, mutta vaalivoittaja vihreät haluaa ja mitä ilmeisimmin saa yhden paikan.

Kaupunginhallituksen puheenjohtajuus on SDP:llä ja valtuuston keskustalla, mutta vaihto on mahdollinen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.