Pieksämäki olisi voittanut ulkoistuksella isosti, kaupunginjohtaja suree

Pieksämäen kaupunginjohtaja Tapio Turunen uskoo, että kaupunginvaltuuston talvella 2015 kaatama sote-ulkoistus olisi ollut Pieksämäelle jopa yli 20 miljoonan euron voitto.

Myös palvelutarjonnan osalta tämänhetkinen tilanne on huonompi kuin se, mihin kaupungin ja Pihlajalinna Oy:n yhteisyritys olisi sitoutunut, Turunen katsoo.

Kaupunginjohtaja Turunen palaa vajaan kolmen vuoden takaiseen päätökseen Vieraskynä-kirjoituksessaan lauantain 2.12. Pieksämäen Lehdessä.

Turunen vertaa kolmen vuoden toteutuneita sosiaali- ja terveysmenoja ulkoistussopimukseen.

– Erotus on noin 9 000 000 euroa. Toisin sanoen kaupunki olisi välttynyt vähintään 9 miljoonan euron velanotolta.

Turunen vertaa Pieksämäkeä myös Mänttä-Vilppulaan, jossa vastaava ulkoistus yhteisyritykseen tehtiin 2013. Jos Pieksämäen sote-menokehitys olisi ollut samanlaista, ero olisi kolmessa vuodessa jo 22 miljoonaa, hän laskee.

– Jos ulkoistus olisi hyväksytty, niin tällä hetkellä kaupungilla olisi 500 työntekijää työllistävä yhteisyritys pörssiyhtiön kanssa, Turunen kirjoittaa.

Pieksämäen valtuusto päätti 10.2.2015 äänin 25-18 hylätä Pihlajalinnan kanssa suunnitellun yhteisyrityksen ja jatkaa sote-palvelujen kehittämistä omana työnä. Päätös jakoi suuria valtuustoryhmiä.

Kaupunginjohtaja Turunen jätti tuolloin kaupunginhallituksen esitykseen eriävän mielipiteensä.

Ulkoistushanke on ollut myös yksi tekijä SDP:n jakautumisessa Pieksämäen nykyisessä valtuustossa kahteen eri ryhmään.

Tätä nykyä Pieksämäki hoitaa itse sosiaali- ja terveyspalvelunsa muuten, paitsi erikoissairaanhoito on siirretty Etelä-Savon Essote-kuntayhtymälle.