Pieksämäki piti satavuotiaalle kokopäiväbileet

Pieksämäellä juhlittiin perjantaina Suomi 100 -teemaa ympäri päivän. Veturitorilla yli tuhannen lapsen Aamumilla alkanut päivä päättyi keskiyöhön kestäneisiin iltamatansseihin.

Samaan päivään osui myös Poleenissa pidetty Etelä-Savon maakuntapäivä.

Iltamissa puhunut kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (kesk.) lupasi huomiota Pieksämäen kaltaisten seutukaupunkien kehitykseen.

– Paljon otetaan yhteyttä ja kysytään, miten haluamme tukea vain isoja kaupunkeja. Pieksämäeltäkin on varmasti lähtenyt paljon valtion työpaikkoja. Pitäisi tehdä perusteellinen selvitys, miten seutukaupungit saadaan mukaan kehitykseen ja uusiin verkostoihin.

– Maakuntauudistus on iso kysymys tulevalla valtuustokaudella. Jokaisen kunnanvaltuutetun pitää olla uudistamiskykyinen oman kuntansa hyväksi. Strategisia valintoja pitää uskaltaa tehdä, Vehviläinen neuvoi.

Etelä-Savossa uuden maakunnan valmistelu on maakuntajohtaja Pentti Mäkisen mukaan ollut ilahduttavan monipuolista ja laaja-alaista. Mukana on oman työnsä ohella ollut 300-350 ihmistä.

– Vastuu päätösten täytäntöönpanosta ja toiminnasta on meillä itsellämme. Näen tulevaisuuden paljon myönteisempänä kuin pari vuotta sitten. Kun silloin mietittiin maakunnan suuntaa ja olemassaoloa, nyt voi perustellusti sanoa, että Etelä-Savon suunta on Etelä-Savo.

– Kyse ei ole vain talous- ja sote-asioista, vaan uuden maakunnan tehtävä on miettiä myös kulttuuria ja identiteettiä. Tarvitaan rakennuspuita sille, minkä näköisen maakunnan me haluamme itse tehdä. Se on paljon muutakin kuin vallitseva keskustelu sosiaali- ja terveysasioista.

Maakuntapäivän yhteydessä palkittiin myös Mikkelin kaupungin ja Etelä-Savon maakuntaliiton Kotoisa-tuotesuunnittelukilpailun voittajat. Kilpailu oli myös osa Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaa.

Ensimmäisen palkinnon sai Pinja Laineen Metsäretki-kuosi. Suunnittelija kertoo halunneensa luoda ajattoman kuosin ja tuoteperheen, jonka tuotteet ovat Etelä-Savossa ekologiset näkökulmat huomioiden tuotettuja ja maakunnan tarinaa kertovia liikelahjoja.

Muut palkitut olivat Riikka Kaartilanmäen Vesiveljet-kuosi ja Timo Saarnion vanerinen Lumme-tarjoiluastia.