Pieksämäki väistää kriisikuntapeikon

Pieksämäen kaupunki korjaa tasettaan siirtämällä vesihuoltonsa kaupungin kokonaan omistamaan osakeyhtiöön.

Vesilaitoksen myynnistä saatavalla satunnaisella tulolla aiotaan kattaa tämän vuoden tilinpäätökseen tuleva 4-5 miljoonan euron alijäämä sekä taseeseen kertynyt 2,2 miljoonan euron alijäämä. Myyntivoitoksi arvioidaan noin 7,5 miljoonaa euroa.

– Tasapainotusohjelman jälkeen akuutti uhka kriisikunnaksi ajautumisesta on väistynyt, kaupunginjohtaja Tapio Turunen sanoo.

Vesilaitoksen kauppa omalle yhtiölle siistii alijäämät konserniemon eli kaupungin taseesta, mutta ei vähennä koko kaupunkikonsernin alijäämää.

Pieksämäen ensi vuoden talousarvio on yhä jäämässä aavistuksen alijäämäiseksi. Alijäämää on budjetoitu 300 000 euroa. Vuonna 2018 tuloksen pitäisi jo kääntyä plussalle.

Pieksämäki investoi lähivuosina Hiekanpään koulukeskittymään. Yläaste ja lukio sekä Etelä-Savon ammattiopiston tilat aiotaan rakentaa kiinteistöleasingilla, jolloin ne eivät paina kaupungin tasetta leasingaikana.

Yläkoulun ja lukion kustannusarvio on 13,7 miljoonaa euroa ja Esedun tilojen 9,2 miljoonaa euroa. Ensi vuoden bruttoinvestoinnit ovat yhteensä 6,1 miljoonaa euroa ja seuraavan 10,7 miljoonaa.