Pielaveden Kakkomäellä kausikortti on harvinaisuus

Täh, missä siellä on muka laskettelurinne?

Ai on mäkihyppytornejakin? En oo kuullutkaan.

Noin sanoi eräskin naapurikunnan eläjä, kun kuuli paikasta nimeltä Kakkomäki. Pielavetisille paikka on tietenkin tuttu, mutta on jo korkea aika laajentaa tietoisuutta kuntarajojenkin ulkopuolelle.

– Eipä mekään olla tänä talvena muualla tarvittu rinteessä käydä. Tämä on lapsille ihan sopiva paikka, kertoo Markus Kantola, jonka lapsukaiset ottavat parhaillaan rinteessä vauhtia.

Kantola itsekin on laskettelumiehiä ja pyörittää Kakkomäen hiihtohissiä muiden talkoolaisten kanssa tiistaisin, lauantaisin ja sunnuntaisin.

Laskettelurinteen vieressä on neljä mäkihyppytornia. Niidenkin ylläpito on talkoolaisten heiniä. Pielaveden Mäenlaskun Kannatusyhdistyksen poppoolle Kakkomäen kunnossapito on kunnia-asia.

– On niin mukava nähdä nuorta väkeä täällä urheilemassa, sanoo Hannu Jäälinoja.

On mäessä kokeneempaakin kaartia. Esimerkiksi Antero Karhunen paitsi hyppää myös tamppaa. Hyppyreiden alastulorinne on niin jyrkkä, että latukoneella ei ole sinne asiaa.

– Tänäänkin tamppasin rinnettä jalkapelissä neljä tuntia. Kyllä se polttaa vatsarasvat aika mukavasti, Karhunen tuumaa.

Kakkomäe llä hissilipun hinta ei päätä huimaa. Laskettelemaan pääsee seitsemän euron hinnalla. Päätulot tulevat kuitenkin siitä, että yhdistyksen porukka ajaa kunnalle latuja viikonloppuisin ja arkipyhinä.

– Pelkillä hissilippujen hinnoilla ei toiminta pyörisi. Mäkijunnutkin pääsevät laskettelemaan ilmaiseksi mäkiharjoitusten jälkeen kiitokseksi harjoituksiin osallistumisesta, Hannu Jäälinoja kertoo.

Tähän mennessä Kakkomäelle on myyty tasan yksi kausikortti, ja sen onnellinen omistaja on 14-vuotias Oliver Korkalainen. Hän on mäkihyppymiehiä.

Laskettelurinnettä on kunnostettu viimeksi viime kesänä, kun mäkeen tuotiin maata Pielaveden uuden palvelukodin tontilta ja tietyömaalta. Myös valaistus uusittiin.

Ydinporukan lähipiiri on tietysti Kakkomäen suurkuluttajia, ja muitakin toivottaisiin paikalle rohkeammin.

Laskettelurinteestä löytyy varsinkin lapsille ja aloittelijoille sopivia hyppyreitä ja lumilautakouruja. Pulkkamäki kuuluu tietenkin asiaan. Hiihtoladuille pääsee rinteen alta ja välillä voi paistaa eväsmakkarat suuressa kodassa.

– Meidän pitäisi ehkä alkaa pitää tästä ääntä vähän enemmän, Markus Kantola sanoo.

Pielaveden Mäenlaskun Kannatusyhdistyksen puheenjohtaja Leevi Jauhiainen on yksi syypää, miksi Kakkomäkeen alunperin alettiin viritellä ulkoilualuetta 1980-luvulla. Mäki raivattiin pienellä talkooporukalla ja rakennettiin hyppyrimäetkin itse.

Vaikka toiminta on vuosien saatossa kasvanut, yhä on tekemistä.

– Vielä nykyäänkin tänne tulee usein porukkaa, jotka ihmettelevät, että täällä on tämmöstä. Että eivät ole tienneet, Jauhiainen sanoo.

Esimerkiksi Toni Timlin tuli piipahtamaan ensimmäisen kerran kymmenisen vuotta sitten.

Hän oli penskana hypännyt mäkeä ja homma alkoi taas poltella, kun kaveri mainitsi, että Pielavedeltä löytyy hyppyreitä. Nykyään mukana kulkevat myös omat pojat.

– Käydään täällä niin kauan kun lapset pysyvät isän perässä, Kiuruvedellä asuva Timlin naurahtaa.

Kanttorismies sanoo, että hyppäämisen lumo on siinä, että työasiat lähtevät päästä pyörimästä saman tien, kun hän istuu puomille.

Pielavetinen Jani Hakola puolestaan oli niitä ensimmäisiä tenavia, jotka aikoinaan pääsivät Kakkomäen hyppytorniin.

– Nykyään käyn mäessä säännöllisen epäsäännöllisesti. Ja joka kerta tulee semmoinen olo, että onko pakko jos ei taho, Hakola nauraa ja päästää puomista irti.

Kakkomäen ulkoilualue sijaitsee osoitteessa Pielavedentie 151 Pielavesi. Valaistussa rinteessä on hiihtohissi, jonka siirtopituus on 150 ja nostokorkeus 46 metriä. Hissi on käytössä tiistaisin kello 17–20 sekä lauantaisin ja sunnuntaisin kello 12–15. Mäkihyppytorneja on neljä: K8, K14, K24 ja K42.

"Munkin täytyy olla iso"