Pielaveden paloasemalle uusi suunnitelma – korkeutta ja alaa karsimalla saatiin hintojen nousu kuriin

Pohjois-Savon pelastuslaitos on löytänyt kustannuksiltaan toteuttamiskelpoisen mallin uuden paloaseman rakentamiseksi Pielavedelle.

Rakennushanke keskeytettiin äkillisesti viime kesänä, kun aiemmin valmistellussa mallissa Pielaveden paloaseman rakentamiskustannukset nousivat liian korkeiksi eli suunnittelun edetessä reilusti yli kolmeen miljoonaan euroon.

Pohjois-Savon aluepelastuslautakunta ja Pielaveden kunta päättivät keskeyttää hankkeen ja käydä sen läpi huolellisesti uudestaan kustannustason alentamiseksi.

Kustannukset olivat karkaamassa

Uuden suunnitelman mukaan työryhmä teki esityksen, että paloasemasta karsitaan pinta-alaa ja rakennuksen korkeutta. Lisäksi rakennuksessa on tarkoitus käyttää edullisempia rakenneratkaisuja, mutta toiminnallisia tavoitteita ei juurikaan karsittaisi.

Uuden suunnitelman mukaan Pielavedelle saataisiin paloasema 2,55 miljoonalla eurolla ja kylmä öljyntorjuntavarasto runsaalla 76 000 eurolla.

Kokonaisuudessaan hankkeen kokonaiskustannuksia on saatu laskettua 422 000 euroa vielä viime kesänä esillä olleesta vaihtoehdosta.

Rakennukseen tulisi käytettävää tilaa ja siten pääomakustannuksia Pohjois-Savon pelastuslaitokselle, Pohjois-Savon sairaanhoitopiirille ja Pielaveden kunnalle.

Rakennuskustannusten alentaminen vaikuttaa pienentävästi myös tulevaan käyttövuokraan.

Rakennus on tarkoitus tehdä Pajatielle niin, että rakentaminen uudella suunnitelmalla alkaisi jo tämän vuoden kesänä ja rakennus olisi valmis käyttöön vuoden päästä eli kesällä 2021.

Pohjois-Savon pelastuslaitos esittelee uuden suunnitelman hyväksyttäväksi aluepelastuslautakunnalle ensi viikolla.

Osa pelastuslaitoksista karsii kuluja rakennuskonseptilla

Pohjois-Savossa ei ole käytössä valmista paloasemakonseptia.

Esimerkiksi Pohjois-Karjalassa käytetään valmista rakennuskonseptia, jotta paloasemia ei tarvitse alkaa suunnitella joka kerta alusta alkaen uudestaan. Konseptimalli on mietitty edulliseksi ja muunneltavaksi niin, että siitä on jo alunperin karsittu pois kaikki erkkerit ja ylimääräiset kulmat nostamasta rakennuskustannuksia.

Pohjois-Savossa on vireillä useita paloasemahankkeita, sillä useissa vanhoissa paloasemissa on huomattavia sisäilmaongelmia.

Uusille paloasemille on kiireisin tarve ainakin Nilsiässä, Siilinjärvellä, Kuopion pääpaloasemalla ja Varkaudessa. Kuopiossa ja Varkaudessa mietitään uusiksi myös paloaseman sijaintia ja vanhan rakennuksen purkamista.

Osa paloasemahankkeista on ollut valmistella vuosia työntekijöiden sisäilmaongelmista huolimatta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Savo

Vanhat valokuvat -sarja jatkuu: Kuopion uimahalli oli aikoinaan kuuminta hottia ja jopa Suomen suurin

Pentti Linkolan 80-vuotishaastattelu: Ympäristöradikaali ja isoisä

Kahteen kuorma-autoon murtauduttiin Kuopiossa

Rattijuopon kuljettama auto suistui tieltä Kuopion Päivärannassa

Eronneet vanhemmat pähkäilevät nyt: Miten lapsen tapaaminen pitäisi järjestää koronatilanteessa – "Ikävä on raastava"

Hiisi vie nykysuomalaisen reippailuretkelle noitalähteen äärelle – "Meillä on yksi Euroopan rikkaimmista kansanperinteen aineistoista"

Marjanviljelijöiden omistama Pakkasmarja investoi viidellä miljoonalla eurolla – Rakentaminen alkaa ensi keväänä

Piispa Jolkkoselta pääsiäiseksi tv-dokumentti Fransiscus Assisilaisesta

Nyt nousi opettajien arvostus oppilaiden silmissä: "Osaamme olla ihan järkyttäviä koulutehtävien kanssa"

OAJ jyrähtää: "Opettajan ei tarvitse olla saatavilla 24/7"

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.