Pielaveden tenavat ja teinit hurahtivat jalkapalloon: "Häviäminenkään ei haittaa, koska meillä on niin kiva joukkue"

Lentopallostaan tunnettu Pielavesi on innostunut myös jalkapalloilemaan. Noin 60 lasta harjoittelee kahdesti viikossa liikuntahallilla pallonhallintaa ja pelaamista.

– Pelaaminen on kivointa. Häviäminen ei haittaa, koska meillä on niin kiva joukkue, Eetu Koisti, 11, tiivistää jalkapalloilun suosion.

Eetu harjoittelee torstai-iltaisin vuosina 2005–2007 syntyneiden joukkueessa. Sitä valmentavat Petteri Kumpulainen, Tommi Koisti ja Nina Kärkkäinen. Kumpulaisen ansiota on Pielaveden jalkapalloihmeen synnyttäminen.

Hän mietti pielavetisen urheilukaverinsa Mika Turkan kanssa, että paikkakunnalla on tyhjiö jalkapallossa ja että asialle pitäisi tehdä jotain. Vaikka Turkka on lentopallomiehiä, entinen Sammon pelaaja, hän oli heti mukana Kumpulaisen jalkapalloideassa.

– Ohjattuja liikuntaharrastuksia ei Pielavedellä lentopallon lisäksi juuri ollut, Turkka sanoo.

Vuoden 2014 lopulla kunnan nuoriso- ja vapaa-ajanohjaaja Tuula Moilanen sekä innokkaat jalkapallomiehet Kumpulainen ja Turkka järjestivät kolme jalkapallon tutustumispäivää, joissa kävi 250 lasta.

Alkoi näyttää siltä, että seuratoimintaan löytyisi tulijoita. Noin sata lasta aloitti viime kesänä perustetussa FC Sammossa.

Viime kesänä Pielavedelle valmistui parahiksi luonnonnurmikenttä, joka tuli heti kovaan käyttöön.

– Usein edustusjoukkue vie suurimman osan liikuntapaikkojen harjoitusajoista, mutta meillä lapset pääsevät pelaamaan parhaaseen aikaan, koska edustusjoukkuetta ei ole, Kumpulainen kertoo.

Vanhempia on saatu valmentajiksi, joukkueenjohtajiksi ja huoltajiksi, mutta lisää kaivataan.

Tommi Koisti kysyi viime kesänä, haluaisivatko lapset Vilma ja Eetu aloittaa jalkapallon pelaamisen. Kun lapset menivät joukkueeseen, isä kävi valmentajakurssin ja ohjaa nyt harjoituksia kerran viikossa.

– Tämä on lapsille tärkeää, ja saan antaa heille mahdollisuuden harrastaa. Jalkapallo on hyvä laji. Tässä kehittyvät motoriikka ja sosiaalisuus, Koisti sanoo.

Tulevan kesän pelaajamäärä ja pelipassit näyttävät, miten FC Sammon toiminnan aloitus on onnistunut.

– En yhtään epäile, etteikö homma lähtisi Pielavedellä pyörimään. Petterillä on aikaisempaa jalkapallotaustaa Kuopiosta, ja Pielavedellä on aktiivisia nuoria ihmisiä toiminnassa, Palloliiton Itä-Suomen piirin piirijohtaja Pekka Ojala toteaa.

Hänen mielestään seurassa on aloitettu toiminta fiksusti nuoremmista ikäluokista, mutta hän toivoo, että FC Sampo saisi ajan mittaan joukkueet myös vanhempiin ikäluokkiin sekä miesten ja naisten edustustasolle.

– Ikäluokkia joudutaan varmaankin yhdistämään, mutta se on ihan normaalia.

Lisäksi Ojala toivoo, että seura ottaisi osaa erotuomaritoimintaan.

– Tällä hetkellä Pielavedellä ei ole virallisia erotuomareita. Kannattaa lähteä koulutukseen, ettei erotuomareiden tarvitsisi tulla pitkien matkojen päästä, koska se maksaa.