Piittaamattomuudesta iso vaiva kunnossapidolle: "Ihmiset laajentavat omaa tonttiaan kaupungin puolelle"

Kuopion kaupungin ympäristötarkastaja Päivi Kauppisen mukaan lähialueiden asukkaat ovat tehneet puutarhajätteestä jatkuvan riesan kaupungille. Roskaantumisongelmista suurin on tontin rajojen ulkopuolelle kärrätyt leikkuu- ja haravointijätteet.

Kaupungin kunnossapito saa päivittäin ilmoituksia väärään paikkaan viedyistä puutarhajätteistä.

– Se aiheuttaa yleistä epäsiisteyttä ja tonttien laajentumista. Ihmiset laajentavat omaa tonttiaan kaupungin puolelle, valvoja Jukka Laukkanen paheksuu.

Laukkasen mukaan tekijöiden selvittäminen on aina vaikeaa, ja saattaa aiheuttaa jopa naapuririitoja. Yleensä pahimmalla tolalla asiat ovat sellaisten asuntokatojen päissä, jotka rajaantuvat metsän laitaan. Puutarhajätteet saa kuskattua sinne melko huomaamatta.

– Jos jätteet ovat naapurin silmän alla, siitä tulee heti ilmoitus.

Laukkasen mukaan hankalimmin käsiteltäviin jätteisiin kuuluu asutuille alueille jätetyt räjähdysmatot, joita löytyy niin puistometsistä kuin rakentamattomilta tonteilta. Yleensä vanhoista kuorma-autojen renkaista rakennettuja räjähdysmattoja käytetään suojana kaikilla työmailla, joissa joudutaan tekemään räjäytyksiä.

Räjähdysmatto ei häviä luonnosta koskaan, eikä sen luontoon jättänyt rakentaja jää yleensä kiinni. Kaupunki joutuu hakemaan hyljätyt matot pois kuorma-autolla.

– Matto painaa useita satoja kiloja, ei sitä lähdetä käsipelissä siitä siirtämään, Laukkanen kertoo.

Myös yksityiset ihmiset kippaavat ylimääräiseksi jäänyttä tavaraa luontoon. Esimerkiksi Kuopon Rytkyllä risteyksestä löytyi viikko sitten peräkärrillisen verran omistajan hylkäämiä huonekaluja.

Katu- ja liikkenneväylien puhtaanapidosta vastaavan Mestarin työnjohtaja Hannu Koposen mukaan kasoja ei ilmesty usein, mutta viime vuonna kaupunki joutui kuskaamaan pois yksistään sohvia kymmenkunta kappaletta.

– Ihmisillä on hyvä mielikuvitus sen suhteen, että minne ne niitä jättää. Äkkiä se pari autokuormallista vuodessa tulee täyteen, Koponen sanoo.

Jätteet voivat olla vanhoja kodinkoneita, akkuja, jäteöljyä tai melkein mitä vain. Muutama vuosi sitten Snellmanin puiston syvään jäteastiaan oli ilmestynyt satojen kilojen verran betonipalasia.

– Jotkut ihmiset ajattelevat säästävänsä taloyhtiön jätekustannuksissa, kun kantavat jätteet kaupungin roskiksiin, Koponen arvelee tapausten motiiviksi.

Jätteiden korjaaminen ympäristöstä aiheuttaa kaupungille kustannuksia vuodessa joitakin tuhansia euroja. Laukkasen mukaan kyse on ennemminkin viihtyvyyteen kuin talouteen vaikuttavasta ongelmasta.

– Puutarhajäte näkyy tässä vaiheessa vuotta kaikkein julmimmin, kun ei ole muuta kasvillisuutta vielä peittämässä sitä, Laukkanen sanoo.

Esteettisen haitan lisäksi puutarhajätekasat voivat tuoda asuinalueelle tuholaisia.

– Kun metsään tai puistoalueelle tuodaan risuja ja haravointijätteitä, se on hyvä lymypaikka jyrsijöille ja muille haittaeläimille, Kauppinen muistuttaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.