Pirunvuorelta hypättiin mäkeä jopa 57 metriä

Kolme vuotta sitten alkanut urakka näköalatornin rakentamiseksi Airakselan Pirunvuorelle päättyi lauantaina, jolloin vietettiin tornin avajaisia.

– Hyvin sieltä Puijon torni näkyy. Paikka on tarkoitettu kaikkien käyttöön, joten sinne vaan maisemia ihailemaan, kannustaa tornin rakentaneen Airakselan kyläyhdistyksen jäsen Tapio Pohjolainen.

Pirunvuorella tai oikeammin Laukaanvuorella on kiehtova historia maankuuluna mäkihyppypaikkana.

Komeaan luonnonmäkeen valmistui hyppyri vuonna 1948. Mäki oli tuolloin Suomen kolmanneksi suurin.

Avajaiskisassa Aatto Pietikäinen leiskautti siitä 45 metriä, mutta virallinen mäkiennätys, peräti 57 metriä, on Teuvo Vainikaisen nimissä.

– Nyt mäen paikalla kasvaa metsää, sanoo Pohjolainen.

Näköalatornin läheisyydessä on myös Pirunpesä -niminen noin viisi metriä pitkä luola, jossa perimätiedon mukaan olisi teurastettu eläimiä sota-aikaan.

– Luolalle on tornilta noin 150 metriä, mutta rinne on hyvin jyrkkä ja louhikkoinen. Siellä pitää olla todella varovainen kulkiessaan.

Pirunpesään ja tornille ei ole vielä opasteita.

– Sellaiset on tarkoitus laittaa, kunhan ehdimme.

Pirunvuori sijaitsee Kuopiossa Iso-Lauas -järven etelärannalla.

Ajoohje: Käänny Ysitieltä Airakselaan . Vajaan 10 kilometrin jälkeen käänny Karhulantielle, jota noin 800 metriä. Sitten koulun ja Karhulan talon välistä metsäautotielle, jota 1,6 kilometriä. Auton kääntöpaikalta, jossa myös nuotiopaikka, tornille on noin 300 metrin nousu polkua pitkin.