Pitkälahden liikenneasema 24/7-rytmiin heti vuoden alusta

Osuuskauppa PeeÄssä aikoo ottaa heti käyttöön aukiolojen vapautumisen, jos laki astuu voimaan 1. tammikuuta. Toimitusjohtaja Tapio Kankaanpää kertoo, että aukiolojen vapautumiseen on varauduttu etukenossa.

– Pitkälahden ABC siirtyy ympärivuorokauden auki olevaksi joka päivä 1. tammikuuta, jos laki tulee silloin voimaan. Muut PeeÄssän myymälät ensimmäisenä arkipäivänä.

Kankaanpään mukaan aukioloaikoja säädellään eri myymälätyypeissä kokemuksen perusteella. Prismat ovat arkisin auki iltayhteentoista ja sunnuntaisin iltayhdeksään.

– Henkilökunnan työaikoihin muutos ei ole iso. Nytkin henkilökuntaa on töissä purkamassa kuormia ja lastaamassa tavaraa hyllyihin silloin, kun kaupat eivät ole asiakkaille auki.

Kauppojen vapaita aukioloja koskeva laki menee presidentin esittelyyn ensi keskiviikkona, uutisoi Kauppalehti tiistaina. Laki astuisi voimaan jo vuoden alusta eli ensi viikon perjantaina.

– Ne ovat ensi vuoden asioita, nyt hoidetaan joulukiireet, vastaa Kuopion Päivärannan Citymarket-kauppias Pasi Toppari uteluihin, kuinka nopeasti kauppias aikoo sorvata aikatauluja uuden lainsäädännön mukaiseksi.

– Asia pohditaan rauhassa yhdessä työntekijöiden kanssa. Meillä on käytössä kolmen viikon työvuorokierto, joka osaltaan määrää uusien aukiolojen käyttöön ottoa, Toppari sanoo.

Samoilla linjoilla Topparin kanssa on kollega Kolmisopesta.

– Odotellaan vielä virallista vahvistusta. Jonkin verran aukioloajat varmaan muuttuvat, mutta niistä on käytävä luottamusmiesten kanssa yhteistoimintaneuvottelut, sanoo kauppias Jari Kostilainen.

– Lain voimaan tulosta mennee parisen viikkoa, että uudet aukioloajat voidaan ottaa käyttöön. Ehkä silloin eletään viikkoa kaksi.

Kuopion suurista kaupoista Carlsonille riittää nykyinen, aukioloaikoja rajoittava lainsäädäntö.

– Emme ole tähänkään asti käyttäneet lain suomia enimmäisaikoja, kertoo toimitusjohtaja Kyösti Karhunen.

– Vain näin joulun seutuun olemme pitäneet myymälän auki sunnuntaisin. Lähdemme siitä, että aukioloaikoja muutetaan asiakkaiden näkemysten mukaan, jos on tarpeen.

Karhusen mukaan Carlson toimii hieman eri sarjassa muihin ryhmittymiin verrattuna. Myynnissä on käyttötavaraa, ei syötävää.

– Tanskassa on ollut pitkään jo käytössä vapaat aukioloajat. Siellä käyttötavaraa myyvät kaupat ovat lyhyemmän aikaa avoinna kuin Suomessa, Karhunen vertaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.