Pohjois-Savo isännöi valtakunnallisia kotiseutupäiviä

Valtakunnalliset kotiseutupäivät kokoontuvat Nilsiään ja sen naapurikuntiin torstaina. Päivät kestävät sunnuntaihin, ja niiden keskuspaikkana on Tahkon alue.

Päivien teema on savolaisuus ja kansainvälisyys ja tunnus Mualimalle ja takas!. Päivien tavoitteena on nostaa esiin savolaisuutta voimavarana nykyisessä globaalissa maailmassa sekä vahvistaa erityisesti lasten, nuorten ja nuorten aikuisten myönteistä kotiseutukäsitystä.

Tapahtuma alkaa Kuopion yliopistolla torstaina järjestettävällä Kunta ja kotiseutu -seminaarilla, joka on samalla Suomen kotiseutuliiton 60-vuotisjuhlaseminaari. Seminaarissa puhuvat muiden muassa valtiosihteeri Terttu Savolainen sekä Suomen kotiseutuliiton hallituksen puheenjohtaja, dosentti Heikki Kukkonen.

Perjantaina Tahkolla päivän ohjelmaan kuuluu kaiken kansan toritapahtuma ja Nilsiän Louhosareenalla järjestettävät päivien avaus ja Viäräleukain vestivaali.

Lauantai on retkipäivä. Päivän aikana järjestetään 11 eri puolille järjestäjäaluetta suuntautuvaa retkeä.

Kääriäinen puhuu

Kotiseutupäivät päättyvät sunnuntaina Louhosareenalla vietettävään pääjuhlaan, jossa juhlitaan samalla Suomen kotiseutuliiton 60-vuotista taivalta. Juhlapuhujana on erikoistoimittaja Erkki Toivanen. Valtiovallan tervehdyksen juhlaan tuo kansanedustaja, eduskunnan 1. varapuhemies Seppo Kääriäinen.

Useimmat kotiseutupäivien tapahtumista ovat maksuttomia eivätkä edellytä ennakkoilmoittautumista.

Valtakunnalliset kotiseutupäivät ovat kotiseututyön vuotuinen päätapahtuma. Päiviä on vietetty vuodesta 1949 lähtien. Päivien yhteydessä pidetään Suomen kotiseutuliiton vuosikokous, jossa luovutetaan kotiseututyön ansiomitalit sekä palkitaan vuoden kaupunginosa, kotiseututeko ja kotiseutupolku.

Vuoden 2009 valtakunnallisten kotiseutupäivien pääjärjestäjä on Nilsiän kaupunki. Lisäksi järjestelyihin ovat osallistuneet Suomen kotiseutuliitto, Pohjois-Savon liitto, Pohjois-Savon kotiseutuyhdistysten liitto ry, Kuopion ja Juankosken kaupungit sekä Kaavin, Rautavaaran, Siilinjärven ja Tuusniemen kunnat.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.