Pohjois-Savo valittiin eurooppalaiseksi ruokamaakunnaksi

Pohjois-Savosta tulee Suomen ensimmäinen eurooppalainen ruokamaakunta vuonna 2020.

Kuopion alueelle myönnettiin European Region of Gastronomy -status keskiviikkona Brysselissä.

Toiminnan taustalla on eurooppalaisten alueiden ja tutkijoiden ICGAT-verkosto, joka edistää ruokakulttuurin, matkailun, taiteen ja kulttuurin yhteistyötä. Asiantuntijajury kävi Kuopiossa kesäkuussa arvioimassa pohjoissavolaisten hakemuskirjan.

Raadin mukaan Kuopion alue osoittaa sitoutumista monipuoliseen ruoantuotantoon sekä yhteyden säilyttämistä paikalliseen luontoon ja perinteeseen. Eurooppalaisen alueen gastronomista asemaa hakivat yhdessä ProAgria Pohjois-Savo, Kuopion kaupunki ja Savonia-ammattikorkeakoulu.

Palkinnon myötä Kuopion alue liittyy eurooppalaiseen verkostoon, joka koostuu elintarvike- matkailu- ja luovien alojen yhteistyön ammattilaisista.

– Kehitämme yhdessä vastuullisia malleja matkailuun ja elintarviketalouteen, ProAgrian kv-koordinaattori Ilona Sares totesi.

Pyrkimyksenä on tukea uusia ruoka-alan startup-yrityksiä, luovan turismin ja elämysmatkailun tarjontaa.

Työ on aloitettu EU:n maaseuturahaston turvin RuokaSavo- ja Premium-hankkeissa.

Pohjois-Savosta halutaan tehdä valtakunnallisesti ja kansainvälisesti tunnettu ruokamaakunta. RuokaSavo-hanke jatkuu vuoden 2018 loppuun asti.