Pohjois-Savon keskusta jyrähtää – ei hyväksy Etelä-Savon pilkkomista soten vuoksi

Keskustapuolueen Pohjois-Savon piiri on julkaissut kannanoton, joka ottaa tiukan linjan hallituksen kaavailuihin sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden uudistamisesta. Pohjois-Savon keskusta vaatii, että Etelä-Savon maakuntaa ei soten vuoksi pilkota.

Parhaillaan lausuntokierroksella olevassa hallituksen esityksessä Itä-Savon sairaanhoitopiirin Sosterin kunnat siirtyisivät osaksi Pohjois-Savoa. Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni on jo julkisesti todennut puolueen vastustavansa ajatusta.

Pohjois-Savon keskusta pitää järkevimpänä sote-ratkaisun pohjana hallitusohjelmassakin olevaa 18 maakunnan kokonaisuutta. Piirjärjestö hyväksyy erillisratkaisut ainoastaan Uudellamaalla.

– Esitetyssä muodossaan toteutettuna järjestely hajottaisi nykyistä Itä-Suomen maakuntarakennetta ja useaa toiminnan ja hallinnon alaa monin tavoin, kannanotossa todetaan.

– Kaakkois-Suomen vaalipiirijako menisi uusiksi, jäljelle jäävä Etelä-Savon maakunta jäisi pelastustoimen osalta selvästi heikommaksi kuin ympäröivät maakunnat, vaikka hallitusohjelmassa nimenomaan vakuutetaan pelastustoimen ja ensihoidon synergiahyötyjen turvaamista, perustelut jatkuvat.

Jos Itä-Savon kunnat irrotettaisiin Etelä-Savosta, jäljelle jäävä maakunta olisi asukaspohjaltaan noin 93 000 hengen suuruinen. Tämä olisi Pohjois-Savon keskustan mielestä liian vähän ja heikentäisi Mikkelin keskussairaalan, Etelä-Savon liiton, paikallisen Ely-keskuksen ja alueen käräjäoikeuksien toimintaedellytyksiä.

Piirijärjestö huomauttaa myös, että Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri on tekemässä tänä vuonna noin 45 miljoonan euron tappion, minkä lisäksi sillä on aiemmin kertynyttä alijäämää. Tällä nähtäisiin olevan vaikutusta Savonlinnan keskussairaalan ylläpitoon pohjoissavolaisvoimin.

– Savonlinnan sairaalan taantuminen KYSin reservipisteeksi ei ole sen paremmin Pohjois-Savon kuin Savonlinnan seutukunnankaan etu. Nykyisten maakuntien hyvä yhteistyö on parempi ratkaisu kuin Etelä-Savon maakunnan hajottaminen, kannanotossa todetaan.

Pohjois-Savon keskusta toivoo maakuntansa kunnilta yhtenäistä ja selkeää viestiä, jonka mukaan Etelä-Savon pilkkomista ei tule hyväksyä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.