Pohjois-Savon kunnat tumppasivat tupakan

Kaikki Pohjois-Savon 23 kuntaa ovat julistautuneet savuttomiksi, kun Suonenjoen kaupunginhallitus viimeisenä teki asiasta päätöksen maanantaina. Päätösten takana on Savuton Savo -hanke, josta pyritään saamaan malli muillekin kunnille Suomessa.

Kolmivuotinen hanke on edennyt etuajassa, kun takarajana on tämän vuoden loppu. Etelä-Savon 17 kunnasta savuttomia on vasta 10.

Sosiaali- ja terveysministeriön hankerahoitusta hyödynnetään savuttomuuden edistämiseksi myös alueen suurimmissa yrityksissä ja kouluissa.

- Kuntien henkilöstö on sitoutunut työajan tupakointikieltoon hyvin. Vain kolmessa kunnassa arvioitiin sitoutumisen olevan huonoa, kuvaa Savuton Savo -ohjelmaa vetävän Pohjois-Savon Sydänpiirin toiminnanjohtaja Tarja Ikonen.

Joka kolmas kunta ilmoitti tukevansa nikotiinikorvaustuotteiden käyttöä.

Kuntien savuttomuus ei ole vain hallinnollinen ilmoitusasia. Sitä ennen on henkilöstön kanssa sovittu asiasta yt-menettelyn kautta, koska muutokseen liittyy työehtokysymyksiä.

- Tavoitteena ei ole kytätä yksittäisiä työntekijöitä vaan toimintakulttuurin muutoksella mahdollistaa yksilölle savuton valinta, tähdentää Ikonen.

Savuttomuus sairaaloista koko kuntaorganisaatioon

Savuttomia kuntia on toistaiseksi vain muutama kymmenen, mutta terveydenhuollon laitokset ovat jo pääosin savuttomia.

- Ensimmäiset sairaalat ilmoittautuivat savuttomiksi jo 1994 ja vuoteen 2007 mennessä viimeiset, muistelee Kuntaliiton kehityspäällikkö Heikki Punnonen savuttomuuden leviämistä.

Tarkkoja tilastoja savuttomista kunnista ei ole, mutta Kuntaliitosta lähtee tällä viikolla kunnille kysely, jossa savuttomuutta kartoitetaan.

Joissain kunnissa savuttomuus on lähtenyt liikkeelle työntekijäin omasta aloitteesta. Vuosi sitten Iisalmessa väen voimalla saatiin kaupunki tarjoamaan sauhuttelijoille tukipakettia.

Säkylän ja Köyliön kuntayhtymän terveyskeskuksissa taas on uhmattu tupakointikieltoa potkujen uhallakin. Punnonen pitää uhmaajien irtisanomista ylilyöntinä, jos tupakointi tapahtuu omalla ajalla.

Pohjois-Savo marssii edellä savuttomuudessa