Pohjois-Savon sadot viikon myöhässä

Ailahteleva kesäsää on viivästyttänyt satoja Pohjois-Savossa. Kuiva alkukesä, sateinen loppukesä sekä kautta linjan viileä sää ovat hidastaneet viljan ja marjojen kypsymistä.

ProAgrian kasvutilannekatsauksen mukaan säiden lämpeneminen ja poutaantuminen heinäkuun viimeisellä viikolla vauhditti viljelykasvien kasvua ja kehitystä, mutta normaalista aikataulusta ollaan edelleen jäljessä.

Kasvinviljelyagronomi Tapani Puurusen mukaan Pohjois-Savossa sadot myöhästyvät vajaalla viikolla keskiarvosta. Hänen mukaansa kevätvehnästä ja kaurasta saadaan normaalia vastaava sato, kun taas ohran osalta jäädään edellisvuosista.

Toisen säilörehusadon korjuu puolestaan jatkuu Pohjois-Savossa. Kaikista eniten arvaamattomat kelit ovat vaikeuttaneet kuivaheinän korjuuta. Sato jää pieneksi, sillä kunnon heinäpoutia ei ole tänä kesänä ollut.

Kohtuullinen kesä marjoille

Vaikka vilja- ja rehusato ei ylitäkään odotuksia, marjojen kohdalla tilanne näyttää paremmalta. Mansikkasato oli normaali ja vadelmasadosta odotetaan paikoin jopa hyvää.

Herukka on puolestaan kärsinyt kylmistä säistä ja sateesta ja sadon ennustetaan olevan merkittävästi edellisvuosia heikompi.

Puutarha-agronomi Katri Kostamon mukaan Pohjois-Savon herukkasato saattaa jäädä 30 prosenttia edeltävistä vuosista.

Mansikan poiminta jatkuu vielä viikon kahden ajan ja vadelmasadon korjuu on parhaillaan starttaamassa Pohjois-Savossa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.