Pohjois-Savossa lähes 13 000 työntekijää mukana maakunta- ja sote-myllyssä

Pohjois-Savon maakunta- ja soteuudistus koskettaa tavalla tai toisella yhteensä lähes 13 000:ta työntekijää, joista sote noin 11 000:ta ja maakuntauudistus 1 800:ta työntekijää.

Nyt tietoa tulevasta lähdetään viemään kuntapäättäjille. Pohjois-Savon maakuntauudistuksen kuntakiertue alkaa maanantaina 16. tammikuuta Vesannolta.

Muutosjohtaja Elsa Paronen ja maakuntauudistuksen assistentti Anne Sahrio vierailevat alkuvuoden aikana kaikissa Pohjois-Savon kunnissa sekä Joroisissa.

Maakuntauudistusta valmistelevat työryhmät ovat saaneet alkukartoitukset valmiiksi vuodenvaihteessa. Keväällä aloitetaan suunnittelemaan mitkä palvelut siirtyvät uuteen maakuntavirastoon ja kuinka ne hoidetaan. Maakuntavirastoon siirtyy tehtäviä ELY-keskuksesta, TE-toimistosta, aluehallintovirastosta, maakuntaliitosta, pelastustoimesta ja kunnista.

Väliaikaishallinto käynnistyy Pohjois-Savossa tämän vuoden heinäkuun alussa, jolloin pitää olla alustava näkemys siitä, mitä palveluja maakunta tuottaa.

Maakuntajohtaja Marko Korhosen mukaan Pohjois-Savon väliaikaishallinto voi jo tehdä sitoumuksia perustettavan maakunnan lukuun.

Valtakunnallisesti maakunta- ja soteuudistuksella tavoitellaan kolmen miljardin euron säästöjä julkisesta taloudesta.

Jos uudistus etenee suunnitellusti, ELY-keskukset, TE-toimistot ja maakuntien liitot lakkautuvat vuoden 2019 alussa.