Pohjois-Savossa sopeutettava toimintoja 90 miljoonan euron edestä sote-myllerryksessä

Sote- ja maakuntauudistus vaatii Pohjois-Savon maakunnalta 90 miljoonan euron sopeutustarpeen vuoteen 2030 mennessä. Jos mitään muutoksia ei tehdä, Pohjois-Savosta on löydyttävä reilun kymmenen vuoden aikana 90 miljoonaa euroa lisää rahaa sosiaali-, terveys- sekä palo- ja pelastustoimeen.

Tulos käy ilmi Kunnallisalan kehittämissäätiön teettämästä laskelmasta. Sen mukaan palvelujen sopeutustarve kasvaa kaikissa maakunnissa, kun palvelut siirretään kunnilta 18 maakunnalle.

Uudellamaalla sopeutustarve vuoteen 2030 mennessä on suurin, ja se kasvaa 564 eurolla asukasta kohden. Sopeutumistarve on alhaisin Keski-Suomessa, 237 euroa asukasta kohti.

Myös Etelä-Karjalassa (264 euroa) ja Pohjois-Pohjanmaalla (299 euroa) sopeutumistarve on muuta maata pienempi. Pohjois-Savon tarve on 360 euroa asukasta kohti eli parhaimmassa kolmanneksessa.

– Pohjois-Savo on kohtuullisessa asemassa maakuntien välisessä vertailussa. Katastrofitunnelmia ei ole, sanoo Pohjois-Savon maakuntajohtaja Marko Korhonen.

Sopeutumistarpeen suurimmat selittäjät ovat väestön määrän ja ikärakenteen muutoksen vaikutukset vuoteen 2030 mennessä. Laskelmassa selvitettiin, miten sopeutustarve muuttuu eri maakunnissa, jos tulot kasvavat kuten uudistuksen valmisteluvaiheessa on kerrottu ja menot muuttuvat väestömuutosten perusteella.