Poikkeuslaki tyrmää eteläisen Kuopion uuden pelastus- ja terveysaseman

Vaikka eteläisessä Kuopiossa asuu viidennes kaupungin asukasmäärästä, jää se edelleen ilman asianmukaisia pelastus- ja terveyspalvelujen tiloja.

Tällä kertaa hanke kaatuu sote- ja maakuntauudistukseen ja siellä valmisteilla olevaan poikkeuslakiin, joka rajoittaa kuntia ja kuntayhtymiä tekemästä enää merkittäviä investointeja sosiaali- ja terveyspalveluihin. Lain odotetaan tulevan voimaan pian.

Muun muassa tällä perusteella Kuopion kaupunginjohtaja Petteri Paronen esitti kaupunginhallitukselle, ettei hankeselvitystä aloiteta, vaikka perusturva- ja terveyslautakunta oli yksimielisesti huhtikuussa hankkeen käynnistämisen kannalla.

Kaupunginhallitus äänesti maanantaina asiasta, sillä Neeta Röppänen (sd.) teki vastaesityksen. Äänin 7–4 hallitus esittää valtuustolle, ettei hanketta aloiteta.

Kaupunginjohtajan esitystä kannattivat Nelli Berg-Väänänen (kok.), Pekka Kantanen (kok.), Hetti Rytsy (kesk.), Leila Savolainen (kesk.), Tapio Tolppanen (kesk.), Taisto Toppinen (kok.) ja Erkki Virtanen (vas.).

Röppäsen taakse asettuivat Harri Auvinen (vihr.), Jukka Pulkkinen (sd.) ja Minna Reijonen (ps.).

Kuopion eteläisessä kaupungissa asuu jo joka kymmenes pohjoissavolainen. Saaristokaupungin ja Hiltulanlahden rakentamisen myötä alueen väkimäärä kasvaa jopa 26 000:een.

Silti alueen pelastuspalvelut on sijoitettu poikkeusjärjestelyin vuokralle Pelastusopiston tiloihin ja terveyspalvelut ovat toimineet vuosikausia kerrostalojen alakerrassa.