Pokémon-pelin hankkiminen voi tulla kalliiksi

Pokémon Go -pelin suosio on kasvattanut ainakin DNA:n puhelinmyyntiä. DNA Kaupan toimitusjohtaja Sami Aavikko sanoo, että osa asiakkaista vaihtaa puhelinta jopa sen takia, että peli toimisi tai että se toimisi nykyistä paremmin.

Aavikon mukaan DNA:n puhelinten myynti on kasvanut viime kesään verrattuna selvästi. Aavikko uskoo, että Pokémon-pelillä on ollut ainakin jonkin verran vaikutusta asiaan.

– Kyseessä voi olla jopa ensimmäinen sovellus, joka saa ihmiset vaihtamaan puhelinta ja ostamaan sellaisen puhelimen, jossa määrätty sovellus toimii. Vaikka peli ei olisikaan syy puhelimen vaihtamiseen, moni haluaa varmistaa, että peli toimii kyseisessä mallissa.

Keskeisintä pelin toiminnan kannalta on se, että puhelimesta löytyy gyroskooppi eli tunnistin, joka tunnistaa puhelimen asennon. Edullisimmista malleista tätä anturia ei löydy.

– Noin 300 euron puhelimesta alkavat jo löytyä riittävät ominaisuudet. Peli toimii edullisemmissakin puhelimissa, mutta ilman gyroskooppia pelistä jää pois niin sanottu lisätty todellisuus.

Lisätyllä todellisuudella tarkoitetaan sitä, että hahmo näkyy kameran läpi niin kuin se olisi ympäröivässä maailmassa.

Elisan liiketoimintajohtaja Jan Virkki sanoo, että peli on Elisalla vaikuttanut enemmän malli- ja laitevalintoihin kuin puhelinten kokonaismyyntiin. Osa ostajista on mahdollisesti myös aikaistanut laitteen hankintaa sen vuoksi, että peli toimisi laitteessa.

– Gyroskoopin lisäksi pelin toimivuuteen vaikuttavat myös nettiyhteyden nopeus ja laitteen työmuistin koko.

Myös Virkki sanoo, että Pokèmon-pelin pelaamiseen sopivan puhelimen saa varmuudella noin 300 euroa maksavalla tai sitä kalliimmalla puhelimella.

– Jonkinlaisen pelikokemuksen saa halvemmillakin puhelimilla, mutta se ei oikein ole sitä, mitä pelivalmistaja on suunnitellut.

Kaikki vanhemmat eivät kuitenkaan ole valmiita maksamaan lapsensa puhelimesta 300 euroa.

– Etenkin nuorimmille alakoululaisille hankitaan yleensä lopulta halvempi, noin 150–200 euron puhelin.

Andreas Lindquist sanoo, että hänen lapsillaan oli jo valmiiksi sellaiset puhelimet, joissa Pokémon-peli toimi hyvin. Muutamissa tuttavaperheissä peli on kuitenkin käynyt niin, ettei peli ole toiminut lasten puhelimissa. Samaa sanoo myös Nina Kainulainen, jonka pojan vasta keväällä hankitussa puhelimessa peli toimii hyvin.

– Jos peli ei olisi toiminut, olisi varmaan pitänyt ostaa taas uusi puhelin. Monilla poikani kavereilla ei ole peliä juuri siksi, ettei heillä ole siihen sopivaa puhelinta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.