Poliisi asuntomurroista: "Ovien lukitsematta jättämisen aika on ohi"

Viime viikonloppuna Suonenjoella ja Lapinlahdella tehtiin yhteensä seitsemän asuntomurtoa. Suonenjoella yritettiin lisäksi murtautua kahteen asuntoon. Tapauksia tutkiva rikoskomisario Anu Aro kertoo, että yhtä useita murtoja ei yleensä esiinny viikoittain tai kuukausittainkaan.

Viime viikon tiistaina Kuopion Petosella tehtiin aamulla ryöstö asuntoon, jossa perheen lapset olivat samaan aikaan nukkumassa. Aro toteaa, että ihmisten kokema epävarmuus ja huoli oman asunnon turvallisuudesta ovat ymmärrettäviä, kun uutiskynnyksen ylittäviä murtoja sattuu lyhyen ajan sisään useita. Viime vuosiin verrattuna asuntomurrot eivät kuitenkaan ole yleistyneet.

– Tammikuun ensimmäisen ja elokuun toisen päivän välisenä aikana on Pohjois-Savossa tehty tänä vuonna 30 asuntomurtoa tai sen yritystä. Viime vuonna luku oli samalla aikajaksolla 31, Aro kertoo.

Vuonna 2014 murtoja tehtiin tai yritettiin tehdä tammikuun ja elokuun alun välillä sama määrä kuin tänä vuonna. 2010-luvun alkuvuosina määrät olivat alhaisempia: vuonna 2010 murtoja ja niiden yrityksiä oli samalla tarkastelujaksolla 18, vuonna 2011 puolestaan 24.

– Ulkomaalaisten liikkuminen Suomessa on lisääntynyt, kuten varmaan jokainen on huomannut. Kun liikkuvuutta koskevat rajoitukset ovat vähentyneet, rikollisporukat liikkuvat ympäri Eurooppaa siinä missä turistitkin, Aro sanoo.

Murtojen määrän kasvua kuuden vuoden takaiseen lukuun verrattuna saattaa selittää myös poliisin tarkasteleman alueen laajentuminen.

Suonenjoen ja Lapinlahden murtovarkaat voivat heidän viemänsä ryöstösaaliin perusteella olla Aron mukaan ulkomaalaisia.

– Elektroniikka, alkoholi ja aseet eivät kiinnostaneet, vaan he veivät koruja ja käteistä.

Tekijöiden määrä tai taustat eivät ole selvillä, eikä poliisilla ole tietoa, onko sama taho kaikkien viikonlopun murtojen takana. Kaikkiin asuntoihin murtauduttiin rikkomalla lukittu ovi.

Petosella asuntoon tunkeuduttiin viime viikolla raollaan olevasta ikkunasta. Aro suosittelee pitämään ovet lukittuna ja ikkunat kiinni kun asunto on tyhjillään, myös maaseudulla ja päiväsaikaan.

– Se aika on ohi, että ovet voi jättää auki. Ovet kannattaa lukita lyhyenkin kauppareissun aikana: jos joku sattuu tarkkailemaan taloa ja huomaa että asunto jää tyhjäksi, se on helppo kohde.

Aro neuvoo kotiensa turvallisuudesta huolestuneita ihmisiä olemaan valppaana ja kertomaan poliisille naapurustossa huomaamastaan poikkeavasta ajoneuvokäyttäytymisestä, kuten sivuteillä hitaasti kiertelevistä autoista.

– Yleensä kotimurtoihin liittyy tarkkailua, harvoin kukaan summanmutikassa tietää oikean hetken, milloin talo on tyhjillään. Loma-asunnot ovat asia erikseen.

Tarkkailutyylit vaihtelevat, eikä poliisilla ole tietoa kaikista rikollisten käyttämistä menettelytavoista. Tarkkailijat ja varsinaisen murron tekijät voivat olla eri henkilöitä.

Varkaudessa on liikkunut huhua ulkomaalaisporukasta, jonka kerrotaan kiertävän merkitsemässä asuntoja, joita suunnittelee ryöstävänsä. Aro ei kiellä, etteikö tällainen toiminta olisi mahdollista.

– Muistaakseni vuosia sitten muualla Suomessa merkattiin kerrostaloasuntoja näin.

Naapurustossa epäilyttävästi liikehtivien ihmisten havainnoinnin lisäksi Aro neuvoo jättämään kodin lomalle lähtiessä asutun näköiseksi tai pyytämään naapuria käymään siellä.

– Poliisilla on aika kylmät jäljet selvittää asiaa, jos jotain sattuu asukkaiden ollessa vaikka kahden viikon lomalla eikä kukaan tiedä tarkemmin, milloin murto tapahtui.

Aro kertoo, että murtovarkaiden jäljille päästään yleensä hyvin.

– Näissä on kohtuullisen hyvä selvitysprosentti. Ulkomaalaisten tekijöiden kohdalla tutkinta on kuitenkin pitkä, elleivät he jää heti vinkkien perusteella kiinni, koska he ovat voineet poistua maasta.

Murtomiehet liikkeellä Pohjois-Savossa: Viikonloppuna seitsemän asuntomurtoa

Murtovaras iski Petosella lasten nukkuessa