Poliisi harmittelee nimettömän uhkauksen aiheuttamaa sotkua – Koulunpäättäjäisiä voi poliisin mukaan viettää normaalisti

Poliisin mukaan koululaiset voivat viettää koulunpäättäjäisiä normaaliin tapaan Kuopiossa ensi viikonloppuna.

Anonyymissa Tor-verkossa kirjoitettiin toukokuun alussa useita koulu- ja kauppakeskusuhkauksia, joista osan tekijät poliisit selvittivät nopeasti seuraavina päivinä.

Viime aikojen uhkauksien syyksi on osoittautunut useimmiten kiusanteko tai muun muassa muussa elämässä koettujen pettymysten purkautuminen nettiuhkauksina.

Uhkauksia on ollut Espoosta Ouluun. Yksi toistaiseksi epäselvä uhkaus koski ensi viikonloppua Kuopiossa.

– Kuopiossa uskaltaa mennä viettämään koulunpäättäjäisiä. Se on yhtä turvallista kuin ennenkin. Poliisi kuitenkin tutkii edelleen viestiä ja varautuu pitämään turvallisuutta yllä. Poliisin varautuminen ei näy kuitenkaan viikonloppuna mitenkään eri tavoin muihin viikonloppuihin nähden, ylikomisario Harri-Pekka Pohjolainen Itä-Suomen poliisista kertoo.

– Poliisi ottaa kaikki uhkaukset vakavasti. Siksi asiaa tutkitaan ja pitääkin tutkia koko ajan, jos tuollaisia viestejä tulee.

– Mitään uutta konkreettista asiassa ei ole tullut ilmi. Jos konkreettista uhkaa olisi, poliisi aivan varmasti tiedottaisi siitä ja esimerkiksi sulkisi vaarallisia alueita.

Poliisit tietävät, että viestiä on levitetty edelleen ja se on nuoria huolestuttanut. Pohjolainen arvelee, että suurempi vaara viikonloppuna voi olla kylmä yö, alkoholin käyttö tai putoaminen Väinöläniemen laiturilta järveen.

– Poliisi voi joutua viikonvaihteessa tyhjentämään Väinölänniemen, mutta syy voi olla silloin nuorten alkoholin käytössä niin kuin parina aiempana vuonna on ollut.

– Tarvittaessa poliisi voi myös esimerkiksi kieltää menemästä jollekin laiturille tai antaa muita neuvoja tai käskyjäkin. Ne liittyvät yleensä yleiseen järjestykseen ja turvallisuuteen, joten niiden ei toivottavasti nytkään ajatella liittyvän mihinkään koulu-uhkaukseen.

Poliisi toivoo koulunpäättäjäisiin hyvää kesämieltä ja kaverin perään katsomista. Alaikäisten alkoholin tai huumeiden käyttö ei ole sallittua ja siihen poliisi aikoo puuttua niin kuin aiempinakin kesinä.

– Jos jollakin on tietoa Tor-verkon viestin lähettäjästä, siitä voi kertoa vielä poliisille.

Tietoja voi ilmoittaa vihjesähköpostiin vihjeet.ita-suomi@poliisi.fi, johon voi jättää poliisille tietoja myös luottamuksellisesti.

Jos on akuuttia tietoa kuten esimerkiksi uhkailijan nimi tiedossa tai muuta hätää, yhteydenotot tulee tehdä suoraan hätänumeroon 112.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Viileähkön loppuviikon aikana kuurottelee – koulujen loppumista juhlitaan todennäköisesti kuivassa kelissä